Wegański mazurek pomarańczowy bez pieczenia podany na czarnej paterze
Pixabay.com

Wegański mazurek pomarańczowy bez pieczenia. Super pyszne i super szybkie ciasto na Wielkanoc

Wielkanoc to trudny czas dla wegetarian, a tym bardziej dla wegan. Wszędzie atakują nas kiełbasy, szynki, jajka, pasztety, majonezy i serniki… Na szczęście powstaje coraz więcej przepisów na pyszne świąteczne dania, które nie zawierają jajek, mleka, twarogu i masła. Polecamy przepis na wegański mazurek pomarańczowy bez pieczenia, który smakiem nie ustępuje tradycyjnym wielkanocnym słodkościom.
Reklama

Wegańska kuchnia polska? Tak, to smak tradycji

Okazuje się, że wiele tradycyjnych przepisów kuchni polskiej, to receptury wegetariańskie lub wręcz wegańskie. Potrawy bez żadnych “zwierzęcych” dodatków przygotowywane były przez naszych przodków przede wszystkim w okresach postu, które poprzedzały święta kościelne — Wielkanoc i Boże Narodzenie. Tak popularne dziś mleka roślinne, w kuchni polskiej są znane i stosowane już od stuleci. Najpopularniejsze z nich to mleko makowe i migdałowe. Również wegańskie sery z migdałów gościły na szlacheckich stołach w okresie Wielkiego Postu.

Reklama

Dlatego dzisiaj, przygotowując wegańskie dania, możemy z powodzeniem korzystać z tradycyjnych przepisów, wykorzystując je w oryginale lub lekko je modyfikując.

Przepis na wegański mazurek pomarańczowy na Wielkanoc

Czy wegańskie potrawy mogą smakować jak te, zawierające jajka, masło i mleko krowie? Oczywiście. Sekret sukcesu tkwi w odpowiednich składnikach. Przedstawiamy recepturę na wegański mazurek pomarańczowy, która jest adaptacją tradycyjnego przepisu. W naszym przepisie użyjemy wegańskich herbatników i oleju kokosowego. Reszta, to składniki, które występują także w oryginalnej wersji ciasta.

Produkty na mazurek pomarańczowy bez pieczenia dla wegan

  • 200 g wegańskich herbatników typu “Petit Beurre”

  • 2 łyżki oleju kokosowego

  • 300 g wegańskiego dżemu pomarańczowego (1 słoik)

  • 1 łyżka siekanych migdałów bez skórki

Składniki na polewę czekoladową

  • 4 łyżki cukru

  • 3 łyżki wody

  • 2 łyżki naturalnego kakao

  • 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie wielkanocnego mazurka pomarańczowego

Reklama

Wegańskie herbatniki kruszymy w malakserze lub przekładamy do torebki strunowej i rozgniatamy. Podgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego i mieszamy z pokruszonymi ciastkami, aż powstanie zwarta masa. Formę na mazurek lub tartę wykładamy papierem do pieczenia i na nim rozprowadzamy masę herbatnikową, tak żeby zachodziła na brzegi formy. 

Wegański dżem pomarańczowy - nadzienie do wielkanocnego mazurka
Canva.com

Wegański dżem pomarańczowy przekładamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy go ok. 5 minut — objętość płynnego dżemu powinna zredukować się o ok. ⅓. Dzięki temu uzyskamy właściwą konsystencję nadzienia. Do dżemu dosypujemy siekane migdały.

Teraz gorący dżem wylewamy na spód z herbatników i wyrównujemy wierzch. Tak przygotowane ciasto zostawiamy do wystygnięcia. 

Zimny mazurek dekorujemy wegańską polewą czekoladową. Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy cukier, olej kokosowy i kakao. Składniki podgrzewamy i dokładnie mieszamy. Wszystko gotujemy ok. 4 minuty. Za pomocą takiej polewy dekorujemy mazurek — możemy polać go w całości lub wykonać fantazyjne wzory. 

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama