Canva.com
Mięsne krokiety z ziemniakami - obiad za grosze w stylu #zerowaste
Do przeczytania w ok. 1 min.
Jeżeli w Twojej lodówce zalega resztka pieczonego lub gotowanego mięsa, masz kilka ziemniaków i cebulę pokażę Ci świetny przepis na ekspresowe krokiety, które przygotujesz w kilka chwil i nie wydasz ani złotówki. Samo przygotowanie krokietów jest banalnie proste, zajmuje około 20 minut. Efekt jest niesamowicie pyszny i sycący. Przepis z pewnością na stałe zagości w Twoim rodzinnym menu.
Reklama
Składniki na pyszne krokiety z mięsem
Do przygotowania przepysznych krokietów potrzebujesz:
- 400 g ugotowanego lub upieczonego mięsa
- 400 g ugotowanych utłuczonych ziemniaków
- cebula dymka lub szczypiorek
- natka pietruszki
- 2 jajka
- szklanka bułki tartej
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka,
- czosnek
- olej do smażenia
Przygotowanie ekspresowych krokietów
Canva.com
- Przygotuj średnią miskę. Ugotowane mięso zmiel na maszynce do mielenia mięsa i przełóż do przygotowanej miski. Ziemniaki obierz i ugotuj na miękko. Po ostudzeniu również zmiel i wrzuć do miski z mięsem. Do masy dodaj przyprawy. Zioła dokładnie opłucz, drobno posiekaj i wrzuć do masy. Bardzo dokładnie wymieszaj wszystko razem.
- Przygotuj dużą patelnię i rozgrzej na średnim ogniu.
- Przygotuj głęboki talerz i rozmąć dwa jajka. Na płaskim dużym talerzu wysyp szklankę bułki tartej.
- Z masy uformuj równe krokiety i obtocz w jajku i bułce, smaż do złocistego koloru. Smacznego!
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Ciasto naleśnikowe na krokiety które nie pęka! REWELACJA!
Jeśli szukasz przepisu na idealne ciasto naleśnikowe na krokiety, to dobrze trafiłaś. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować pyszne i chrupiące naleśniki, które nie pękną podczas smażenia.
Jak mrozić pierogi, aby się nie zepsuły? #zerowaste
Pierogi przeważnie przygotowuje się w większej ilości, dlatego warto by było nauczyć się je prawidłowo mrozić, by ich nie marnować i móc po nie sięgnąć wtedy, gdy nie będzie czasu na szykowanie innego "normalnego" obiadu.
Nie wyrzucaj skorupek jaj oraz podartej folii aluminiowej! Dlaczego?
Wiele rzeczy, które zamierzamy wyrzucić możemy ponownie użyć. Skorzystajmy z takich oto praktycznych porad.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl