Jak nie marnować żywności? Sprawdź!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zakupy z listą
Zawsze starannie planuj zakupy. Musisz dokładnie wiedzieć, do czego wykorzystasz konkretne produkty. Nie kupuj nic pod wpływem impulsu, tylko dlatego, że jest promocja itd.
Im bardziej rozplanowany masz jadłospis, tym większe szanse, że wszystko, co zostało kupione, będzie odpowiednio wykorzystane.
Zamrażanie żywności
Jeśli kupisz za dużo produktów albo ugotujesz czegoś zbyt dużo — zawsze możesz to zamrozić. Ważne, żeby zrobić to, kiedy jedzenie jest jeszcze świeże. Pamiętaj, żeby to, co planujesz zamrozić, podzielić na mniejsze porcje.
Po rozmrożeniu trzeba będzie je od razu zjeść.
Porządek w lodówce
W zorganizowanej przestrzeni łatwiej zobaczy, że leży jakiś produkt, że niedługo data przydatności do spożycia się skończy. Rozplanować gotowanie. Nie przeoczy się tego, że jakieś jedzenie zaczyna się psuć albo leży już bardzo długo na półce.
Oddawanie jedzenia innym
W miastach stoją lodówki społeczne, w których zawsze można zostawić nadmiar jedzenia. Istnieją też lokalne grupy w mediach społecznościowych, gdzie ludzie chętnie oddają nadmiar żywności.
Wekowanie
To kolejny sposób, poza mrożeniem, który pozwoli na dłuższe przechowywanie jedzenia. Spokojnie można zapakować do słoika nadmiar zupy czy sosu i odpowiednio je zabezpieczyć.
Dzielenie jedzenia na mniejsze porcje
To, czego nie zjadło się ze swojego talerza, nie nadaje się do zjedzenia później i należy to wyrzucić.
Jeśli będzie się robiło małe porcje, jest większe prawdopodobieństwo, że zje się wszystko.
Dokładne planowanie posiłków
Poszczególne dania należy planować tak, żeby każdy produkt został zużyty do końca. Nie można dopuszczać do sytuacji, kiedy po prostu zostawia się jakieś danie w lodówce, licząc na to, że za jakiś czas coś się z nim zrobi. W takiej sytuacji jedzenie bardzo często finalnie nie zostaje zużyte.