Mini pizzerinki z cukinii - szybka i zdrowa przekąska. Jak zrobić je w 30 minut?
Do przeczytania w ok. 1 min.
- dwie średniej wielkości cukinie
- tarta mozzarella
- kilka plasterków salami
- ser grana padano
- 1 puszka krojonych pomidorów
- cztery ząbki czosnku
- świeża bazylia
- zielone oliwki
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- suszone oregano
Sposób przygotowania pysznych pizzerinek
Przygotowanie pizzerinek należy zacząć od sosu. W tym celu do rondelka wlewamy oliwę, a następnie dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po kilku chwilach do całości dodajemy pomidorki i odrobinę oregano. W zależności od preferencji, można dodać odrobinę soli i pieprzu.
Dodajemy również kilka poszatkowanych listków bazylii i całość gotujemy przez niecałe 20 min.
Następnie należy nagrzać piekarnik do około 220 stopni. Na blasze pokrytej papierem do pieczenia umieszczamy umytą wcześniej i pokrojoną na plastry cukinię. Plastry należy posypać oregano, a następnie nałożyć na każdy z nich po łyżeczce sosu pomidorowego, na który nałożymy grana padano oraz mozzarellę. Na każdą z pizzerinek kładziemy również kawałeczki salami oraz oliwki. Blachę należy włożyć do piekarnika na niecałe 10 minut. Po wyciągnięciu można całość posypać bazylią. Pizzerinki doskonale smakują podawane na ciepło.