Mistrzowski przepis Magdy Gessler na ciasto na pierogi. Nie ma lepszej receptury!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na pyszne ciasto na pierogi
Jeśli mieliście przyjemność delektować się smakiem babcinych pierogów, to z pewnością pamiętacie nie tylko ich wyjątkowy smak wewnątrz, ale także cienkie ciasto, które zgrabnie owija farsz. Sekretem dobrze przygotowanego ciasta na pierogi jest elastyczna i gładka masa. Idealna konsystencja to taka, która z łatwością się formuje i nie ma problemów z klejeniem brzegów nawet w najbardziej fantazyjne formy.
Jednym z najlepszych przepisów na ciasto, który warto spróbować jest receptura Magdy Gessler. Cały sukces tkwi w jednym szczególe. Znana restauratorka zrezygnowała z obecności jajek w cieście. Takie rozwiązanie może ucieszyć także wegan.
Mistrzowski przepis cenionej restauratorki
Do przygotowania idealnego ciasta wedle Magdy Gessler potrzebujemy tylko:
- 500 g mąki pszennej,
- 125 ml przegotowanej, ostudzonej wody,
- sól.
- Na początku przesiewamy mąkę przez sitko o bardzo drobnych oczkach.
- Następnie mieszamy gorącą wodę z mąką, aż do połączenia.
- Ciasto na pierogi zagniatamy rękami albo drewnianą łyżką. Dolewamy po łyżce ciepłą wodę.
- Sygnałem, że ciasto na pierogi jest gotowe jest jego konsystencja - lepsza, plastyczna i jednorodna.
- Ciasto dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy na placki o grubości kilku milimetrów.
- Za pomocą szklanki możemy wycinać ulubione kształty i nakładać pyszny farsz.