Babeczki dyniowe
Canva.com

Muffinki nie zawsze muszą być słodkie. Oto przepis na babeczki z kaszy bulgur

Muffinki z kaszy bulgur to świetny dodatek do porannej jajecznicy czy ulubionego twarożku. Ich przygotowanie nie jest trudne, a jedynym narzędziem potrzebnym w tym wypadku są foremki do babeczek. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 12 sztuk.
Reklama

Składniki na muffinki z kaszy bulgur

  • 200g kaszy bulgur
  • 100g świeżego szpinaku
  • 2 jajka
  • 150g sera feta
  • 3 łyżki oleju
  • Po pół łyżeczki ostrej papryki i gałki muszkatołowej
  • Pieprz i sól

Sposób przygotowania muffinek z kaszy bulgur

  1. Kaszę bulgur ugotuj w garnku zgodnie z instrukcjami znajdującymi się na opakowaniu.
  2. W międzyczasie umyj, osusz i posiekaj surowy szpinak. Kaszę odcedź i razem ze szpinakiem umieść w misce.
  3. Do miski dodaj również jajka i ser pokrojony w kostkę. Dopraw całość ostrą papryką, solą, gałką muszkatołową, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  4. Foremki lub jedną formę do muffinków nasmaruj cienką warstwą oleju, a następnie ułóż rozdziel całą masę.
  5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i wstaw formę do środka na 25 minut.
  6. Muffinki smakują również znakomicie z dodatkiem sosu czosnkowego na bazie majonezu i jogurtu.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama