Rondel pełen wrzącej wody z gotującymi się jajkami na twardo
Canva.com

To orientalne śniadanie dostarczy Ci mnóstwo energii Jest hitem także w Polsce!

Jajka po turecku to jedno z najpopularniejszych śniadań w Turcji, które jest bardzo łatwe do przyrządzenia i daje energię na wiele godzin. Jak je zrobić?
Reklama

Składniki na jajka po turecku

  • 4 jajka
  • 400g gęstego jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania jajek po turecku

  1. Przelej jogurt do miski, a czosnek obierz i przeciśnij go praską do jogurtu. Dopraw solą i odstaw.
  2. Masło rozgrzej na patelni i odczekaj kilka minut aż zrobi się lekko brązowe, a na jego powierzchni powstanie piana. Dopiero wówczas wrzuć na patelnię płatki chili i słodką paprykę.
  3. Jajka po kolei rozbijaj i wylewaj nadmiar białka, a nienaruszone żółtka z niewielką ilością białka wrzucaj delikatnie do osobnych miseczek. Do każdej z nich dodaj nieco soku z cytryny.
  4. Zagotuj wodę i powoli przelewaj do niej jajka, a po 2 minutach wyciągnij je delikatnie łyżką cedzakową.
  5. Wylej na talerze jogurt z czosnkiem, wyłóż na sos jajka, a całość posyp posiekaną natką pietruszki i polej gorącym masłem z przyprawami. Jajka przygotowane w ten sposób je się z chrupiącym pieczywem.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama