Na polskich stołach gości od XVI wieku. Oto idealny przepis na wielkanocną ćwikłę z buraczków
Do przeczytania w ok. 1 min.
Świąteczna ćwikła w 3 krokach
Krok 1: jak wybrać idealny chrzan?
Kupując korzenie chrzanu, wybierajmy te twarde, bez plam, zdrewniałych części, kiełków i zazieleń. Korzenie powinny mieć co najmniej 2,5 cm grubości i być długie. Do przygotowania domowej ćwikły potrzebujemy 1 kg (1000 g) buraków, około 200 g korzenia chrzanu, 1 łyżkę octu i sól.
Krok 2: co zrobić z burakami?
Buraki umyjmy i obierzmy, a następnie zetrzyjmy na tarce o drobnych oczkach. Korzeń chrzanu oczyśćmy, obierzmy i zetrzyjmy.
Wymieszajmy razem z burakami, dodajmy ocet i sól. Jeśli buraki nie są wystarczająco słodkie, wówczas doprawmy je odrobiną cukru. Wymieszajmy, przełóżmy do słoika i wstawmy do lodówki na około 12 godzin.
Krok 3: jak podkręcić smak ćwikły?
Ostrość ćwikły zależy od tego, czy dodamy więcej czy mniej tartego chrzanu. Smak możemy podkręcić, dodając do chrzanu z burakami starte kwaśne jabłko lub łyżkę czerwonego, wytrawnego wina. Ono sprawi, że ćwikła nabierze głębokiego smaku.