Ćwikła w słoiczku szklanym
Canva.com

Na polskich stołach gości od XVI wieku. Oto idealny przepis na wielkanocną ćwikłę z buraczków

W sklepach dostępny jest chrzan z buraczkami, ale ten przygotowany w domu będzie bez niepotrzebnych konserwantów i wzmacniaczy smaku, a do tego sami zdecydujemy, jak ostra będzie wersja serwowana na naszym świątecznym stole.
Reklama

Świąteczna ćwikła w 3 krokach

Krok 1: jak wybrać idealny chrzan?

Buraczki a la ćwikła w niebieskiej misce
Canva.com

Kupując korzenie chrzanu, wybierajmy te twarde, bez plam, zdrewniałych części, kiełków i zazieleń. Korzenie powinny mieć co najmniej 2,5 cm grubości i być długie. Do przygotowania domowej ćwikły potrzebujemy 1 kg (1000 g) buraków, około 200 g korzenia chrzanu, 1 łyżkę octu i sól.

Krok 2: co zrobić z burakami?

Buraki umyjmy i obierzmy, a następnie zetrzyjmy na tarce o drobnych oczkach. Korzeń chrzanu oczyśćmy, obierzmy i zetrzyjmy.

Reklama

Wymieszajmy razem z burakami, dodajmy ocet i sól. Jeśli buraki nie są wystarczająco słodkie, wówczas doprawmy je odrobiną cukru. Wymieszajmy, przełóżmy do słoika i wstawmy do lodówki na około 12 godzin.

Krok 3: jak podkręcić smak ćwikły?

Ostrość ćwikły zależy od tego, czy dodamy więcej czy mniej tartego chrzanu. Smak możemy podkręcić, dodając do chrzanu z burakami starte kwaśne jabłko lub łyżkę czerwonego, wytrawnego wina. Ono sprawi, że ćwikła nabierze głębokiego smaku.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama