Na skórce pomarańczy jest coraz więcej chemikaliów. Jak się ich pozbyć?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Woda z octem
Jednym ze sposobów na usunięcie chemikaliów z cytryn i pomarańczy jest użycie wody z octem. Wystarczy wymieszać 1/4 szklanki octu z 3/4 szklanki wody i włożyć owoce do miski z tą mieszanką. Następnie należy delikatnie pocierać owoce szczoteczką do warzyw lub owoców, aby usunąć zanieczyszczenia. Po dokładnym umyciu należy spłukać owoce pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Soda oczyszczona
Innym sposobem na usunięcie chemikaliów z owoców jest użycie sody oczyszczonej. Wystarczy wymieszać 2-3 łyżeczki sody oczyszczonej z wodą, aby utworzyć pastę. Następnie należy nałożyć pastę na owoc i delikatnie pocierać szczoteczką do warzyw lub owoców, aby usunąć zanieczyszczenia. Po dokładnym umyciu należy spłukać owoce pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Skórka z cytryny lub pomarańczy
Innym sposobem na usunięcie chemikaliów z owoców jest użycie ich skórek. Wystarczy zetrzeć skórkę cytryny lub pomarańczy za pomocą tarki lub noża i następnie włożyć ją do miski z wodą. Owoce można również moczyć w tej wodzie przez kilka minut, a następnie je spłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.