Pomarańcze w skórce
Canva.com

Na skórce pomarańczy jest coraz więcej chemikaliów. Jak się ich pozbyć?

Cytryny i pomarańcze to nie tylko pyszne owoce, ale także świetne źródło witaminy C i innych składników odżywczych. Niestety, wraz z popularnością upraw przemysłowych, coraz więcej owoców jest narażonych na kontakt z różnymi chemikaliami, takimi jak pestycydy, herbicydy i sztuczne nawozy.
Reklama

Woda z octem

Jednym ze sposobów na usunięcie chemikaliów z cytryn i pomarańczy jest użycie wody z octem. Wystarczy wymieszać 1/4 szklanki octu z 3/4 szklanki wody i włożyć owoce do miski z tą mieszanką. Następnie należy delikatnie pocierać owoce szczoteczką do warzyw lub owoców, aby usunąć zanieczyszczenia. Po dokładnym umyciu należy spłukać owoce pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Soda oczyszczona

Innym sposobem na usunięcie chemikaliów z owoców jest użycie sody oczyszczonej. Wystarczy wymieszać 2-3 łyżeczki sody oczyszczonej z wodą, aby utworzyć pastę. Następnie należy nałożyć pastę na owoc i delikatnie pocierać szczoteczką do warzyw lub owoców, aby usunąć zanieczyszczenia. Po dokładnym umyciu należy spłukać owoce pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Skórka z cytryny lub pomarańczy

Innym sposobem na usunięcie chemikaliów z owoców jest użycie ich skórek. Wystarczy zetrzeć skórkę cytryny lub pomarańczy za pomocą tarki lub noża i następnie włożyć ją do miski z wodą. Owoce można również moczyć w tej wodzie przez kilka minut, a następnie je spłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama