Nachos z sosem serowym domowej roboty. Smakują tak jak w kinie!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Jak zrobić domowe nachosy?
Do przygotowania pysznej przekąski potrzebujemy:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka gorącej wody
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- szczypta tymianku
- sól i pieprz do smaku
Mąkę pszenną i kukurydzianą przesiewamy przez sitko z drobnymi oczkami. Wsypujemy je do miski i dodajemy olej oraz wodę. Całość mieszamy i zagniatamy ciasto, które odkładamy na 30 minut.
Ciasto po tym czasie rozwałkowujemy i kroimy na 3-4 cm paski, a potem na trójkąty. Nachos układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przekąski pieczemy przez 10 min w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Pyszny sos serowy - krok po kroku
Nachos możemy podawać z guacamole - sosem z awokado, czosnku i soku z limonki. Przekąski będą także dobrze smakować z pomidorową salsą lub majonezem. Nasze serce skradł jednak sos serowy, który często możemy spotkać w kinie.
Potrzebujemy:
- 250 g sera Cheddar
- pół szklanki mleka - 125 ml
- 1/5 szklanki śmietanki 30 % - 50 ml
- płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- płaska łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
Mleko łączymy ze śmietanką. Podgrzewamy te dwa składniki i dodajemy ser. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Po 2-3 minutach dodajemy skrobię, słodką papryką i gałkę muszkatołową.