Placki pomorskie
Canva.com

Najlepiej smakują z cukrem i śmietanką. Pomorski specjał jest hitem od lat

Placki pomorskie to nieco zapomniane danie kuchni regionalnej. Do ich przyrządzenia wystarczy kilka podstawowych składników, zaś sam przepis jest bardzo łatwy do wykonania. Są one trochę podobne do popularnych w polskiej kuchni racuchów, jednak smakują zupełnie inaczej. Tego rodzaju placki można podawać zarówno ze słodkim, jak i słonym nadzieniem, a nawet farszem mięsnym czy rybnym.
Reklama

Są bardzo pożywne i świetnie sprawdzają się w charakterze obiadu albo deseru. Placki pomorskie na słodko można jeść bezpośrednio po upieczeniu - tak smakują najlepiej i wiele osób zjada je od razu ponieważ są tak pyszne, że nie sposób im się oprzeć. Można też podać je ze śmietanką i cukrem albo konfiturą czy dżemem.

Składniki na placki pomorskie

Placki pomorskie
Canva.com
  • Z tych składników otrzymamy od ośmiu do dziesięciu placków: kilogram mąki, cztery szklanki śmietany (plus dodatkowo półtorej szklanki do posmarowania), piętnaście łyżek masła, łyżeczka soli i pół łyżeczki sody.
  • Jako nadzienie wykorzystamy: dwie i pół szklanki kaszy jaglanej, pół szklanki cukru, półtorej szklanki masła, dwie łyżeczki soli, szklankę rodzynek oraz sześć szklanek wody.

Jak przygotować placki pomorskie?

  1. Przygotowujemy nadzienie: kaszę przepłukujemy najpierw zimną, potem gorącą wodą. Gotujemy ją w osolonej wodzie przez około osiem minut. Wodę odlewamy. Do kaszy dodajemy masło, umyte rodzynki, cukier i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy na godzinę-półtorej do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
  2. Przygotowanie ciasta zaczynamy od zmiękczenia masła, dodania śmietany oraz mieszania całości przez około dziesięć minut. Dodajemy mąkę, sól oraz rozpuszczoną w łyżce wody sodę. Z tych składników zagniatamy ciasto, z którego następnie lepimy kulki (powinno nam wyjść około czterdziestu sztuk) i rozwałkowujemy. Na środku każdego placka układamy porcję nadzienia, rozprowadzamy je po całej powierzchni placka, zostawiając nieco miejsca na brzegach.
  3. Placki smarujemy śmietaną, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez dwadzieścia do trzydziestu minut. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama