Żeliwne naczynie wypełnione strogonowem z kawałkami mięsa. Obok cebula, pieczarki i dzbanuszek ze śmietaną
canva.com

Strogonow wieprzowy Magdy Gessler: Co kryje?

Strogonow wieprzowy Magdy Gessler to jedno z najbardziej wykwintnych dań kuchni rosyjskiej. To smaczne i sycące danie idealnie nadaje się na rodzinny obiad lub specjalne okazje. Przedstawiamy przepis na Strogonow wieprzowy Magdy Gessler, który z pewnością zachwyci twoje podniebienie.
Reklama

Strogonow wieprzowy przepis

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 15-20 dkg pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia mięsa
  • 1 łyżka mąki do obtoczenia mięsa
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki śmietany 12%
Biały talerz na szarej serwetce i białym obrusie. NA talerzu strogonow z pieczarkami i mięsem. Obok połówki bułki
canva.com

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Usuń z niego chrząstki i tłuszcz, a następnie pokrój w cienkie paski.
  2. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj.
  3. Pieczarki umyj i pokrój w plastry.
  4. Paprykę oczyść i pokrój w drobną kostkę.
  5. Ogórki kiszone pokrój w cienkie plasterki.
  6. Na patelni rozgrzej olej i obtocz mięso w mące. Smaż na złoty kolor, a następnie wyjmij z patelni.
  7. Do patelni dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, a następnie dodaj paprykę i pieczarki. Smaż, aż warzywa zmiękną.
  8. Dodaj koncentrat pomidorowy, bulion lub wodę, liść laurowy, ziele angielskie i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  9. Dodaj mięso i duś na małym ogniu przez około 45 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
  10. Dodaj mięso i duszone warzywa do garnka, a następnie dodaj bulion drobiowy i przecier pomidorowy. Całość gotuj przez około 45 minut na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
  11. Na końcu dodaj pokrojone w plasterki kiszone ogórki, pieczarki oraz śmietanę. Całość wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż składniki się połączą.

    Tip: Strogonow wieprzowy Magdy Gessler najlepiej smakuje z kaszą gryczaną lub z ziemniakami i kwaśną śmietaną.

    Zachwycający strogonow wieprzowy Magdy Gessler

    Strogonow wieprzowy Magdy Gessler to wykwintne danie, które idealnie sprawdzi się na rodzinne obiady lub specjalne okazje. Dzięki powyższemu przepisowi, łatwo przygotujesz to danie w domu, a Twoi bliscy będą zachwyceni jego smakiem.

    Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama