Kultowa amerykańska szarlotka z kratką, czyli apple pie w białej formie ceramicznej
Canva.com

Ta amerykańska szarlotka nie ma sobie równych. Babcia Emma zdradziła sekret najlepszego apple pie

Kultowe amerykańskie ciasto z jabłkami, czyli apple pie, to pozycja obowiązkowa wśród jesiennych przysmaków za oceanem. Amerykanie zjadają paj z jabłkami na ciepło lub zimno, podczas rodzinnych obiadów, imprez dla dzieci i dla seniorów, z bitą śmietaną, z lodami lub z plasterkiem sera Cheddar. Oto oryginalny przepis na apple pie od babci Emmy z Nowego Jorku!
Reklama

Apple pie babci Emmy

Poznaliśmy przepis na tradycyjny apple pie, który piecze babcia Emma z Nowego Jorku. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu i z pewnością zagości także na naszych stołach. Apple pie pieczemy w płaskich, okrągłych formach, które lekko rozszerzają się ku górze. Jeśli nie mamy specjalnej formy do paja, możemy wykorzystać formę do tarty lub płaską miskę ceramiczną albo szklaną.

Porcja amerykańskiej szarlotki apple pie na białym talerzyku
Canva.com

Apple pie — składniki

Kruche ciasto

  • 2 ½ szklanki mąki pszennej 

  • 200 g zimnego masła

  • ½  łyżki cukru pudru

  • ½  łyżeczki soli 

  • 7 łyżek lodowatej wody

Nadzienie z jabłek

  • 7 jabłek na szarlotkę (Granny Smith lub Golden Delicious) 

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 8 łyżek masła

  • 3 łyżki mąki

  • ¼ szklanki wody

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 1 jajko + 1 łyżka wody

Jak zrobić prawdziwy, amerykański apple pie? Wykonanie krok po kroku 

  1. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą. Wsypujemy do kielicha robota kuchennego. Dodajemy bardzo zimne, pokrojone w kostkę masło.

  2. Pulsacyjnie miksujemy, aż zaczną powstawać grudki wielkości ziaren grochu. 

  3. W tym momencie stopniowo dolewamy lodowatą wodę i dalej pulsacyjnie miksujemy. Ciasto musi zacząć sklejać się większe kule. Wody nie może być zbyt dużo, bo ciasto będzie klejące. 

  4. Kulki ciasta układamy na stolnicy i formujemy z nich dużą kulę. Nie wyrabiamy ciasta! Musi pozostać grudkowate.  

  5. Ciasto dzielimy na dwie części, które wałkujemy na krążki. Przykrywamy je folią spożywczą i na minimum godzinę wstawiamy do lodówki

  6. Kiedy ciasto się chłodzi, szykujemy nadzienie z jabłek. Umyte jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Teraz cząstki jabłek kroimy w cienkie równe plasterki.

  7. Jabłka wsypujemy do miski, oprószamy cynamonem i mieszamy.

  8. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy 3 łyżki mąki i gotujemy przez minutę, cały czas mieszając. 

  9. Do zasmażki dodajemy ¼ szklanki wody i szklankę cukru pudru. Cały czas mieszamy i gotujemy kolejne 3 minuty

  10. Gorącym sosem polewamy pokrojone jabłka z cynamonem i delikatnie wszystko mieszamy tak, żeby każdy plasterek jabłka był pokryty płynem.

    Jabłka na apple pie - zielone jabłka Granny Smith i zanurzone w sosie plasterki jabłek
    Canva.com
  11. Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i pierwszą część rozwałkowujemy na placek o średnicy ok. 30 cm. 

  12. Teraz za pomocą wałka przenosimy ciasto do wysmarowanej masłem formy o średnicy ok. 22 cm. Ciasto układamy tak, aby nieco wystawało poza brzegi formy.

  13. Na tak przygotowane ciasto wykładamy nadzienie z jabłek — na środku tworząc kopczyk. Nadzienie nie powinno zabrudzić wystających brzegów ciasta, ponieważ utrudni to przyklejenie górnej kratki. 

  14. Drugą część ciasta także rozwałkowujemy na placek o średnicy ok. 20 cm. Następnie kroimy na 10 pasków o jednakowej szerokości. Z pasków układamy kratkę (plecionkę) na wierzchu nadzienia. Dokładnie dociskamy ciasto na brzegach, aby skleić kratkę ze spodnią warstwą. 

  15. Jajko rozkłócamy z łyżką wody i smarujemy wierzch ciasta.

  16. Apple pie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i pieczemy 15 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni i szarlotkę pieczemy jeszcze 45 minut.

  17. Upieczony paj jabłkowy odstawiamy na godzinę, aby odpoczął.

Podajemy na ciepło lub zimno, z bitą śmietaną, z lodami, z sosem waniliowym lub karmelowym, a także w wersji dla smakoszy — z plasterkiem sera Cheddar.

Reklama

“Dla mamy i za apple pie”

Amerykanie uwielbiają ciasto z jabłkami. Jest to rodzaj tarty z jabłkami, której wierzch przykrywa kratka z ciasta. Tradycyjny apple pie to amerykańska legenda, kultowe danie, które ma swoją stałą pozycję nie tylko w kulturze kulinarnej, ale też popularnej. Na przełomie XIX i XX wieku paj z jabłkami stał się synonimem dobrobytu. A pół wieku później amerykańscy żołnierze, którzy brali udział w II wojnie światowej, deklarowali, że idą walczyć dla Mamy i za apple pie. Ta prosta tarta z jabłkami przybyła do Ameryki razem z angielskimi kolonistami i od tamtej pory jesienią zawsze gości na amerykańskich stołach. 

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama