Największy błąd podczas robienia placków ziemniaczanych. Dlatego się rozpadają
Do przeczytania w ok. 2 min.
O czym trzeba pamiętać?
Masz już gotowe wszystkie składniki, obierasz i trzesz ziemniaki. Odsączasz je... Stop!
Kiedy będziesz odsączać ziemniaki do placków, pilnuj, żeby cały płyn spływał do jakiejś miseczki. Po jakimś czasie wytrąci się z niego skrobia ziemniaczana, którą trzeba będzie dodać do placków. To bardzo ważne! Wiele osób o tym zapomina i niestety, placki nie wychodzą takie, jak powinny.
A jak dokładnie przygotować placki ziemniaczane?
To nic trudnego. Najwięcej pracy jest przy tarciu ziemniaków, na szczęście smak potrawy wszystko wynagradza.
Problemem może być też tarcie cebuli — i łzawienie, które powoduje. Jest na to jednak sprytny sposób. Cebulę należy przelać zimną wodą lub schować do lodówki na dłuższą chwilę, zanim zacznie się ją trzeć.
Składniki potrzebne na placki ziemniaczane
Potrzeba jedynie paru produktów. W razie potrzeby spokojnie można zrezygnować z jajek i zrobić wegańską wersję placków ziemniaczanych.
Podane proporcje są orientacyjne, zawsze można użyć większej ilości produktów.
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 cebula
- 1 jajka
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przepis na placki ziemniaczane
Ziemniaki należy obrać i umyć. Następnie trzeba zetrzeć je na tarce. Mogą być starte zarówno tarką o dużych, jak i o małych oczkach. (Im większe oczka, tym bardziej chrupiące będą placki).
Starte ziemniaki umieścić w sitku nad miską. Muszą się dokładnie odsączyć. Cebulę obrać z łupinki i też zetrzeć, dodać do ziemniaków. Ona również powinna się odsączyć.
Kiedy odcieknie cały płyn i w misce osadzi się proszek (skrobia), należy ostrożnie wylać sok z ziemniaków i cebuli. Skrobię dodać do przygotowanej wcześniej masy. Wymieszać.
Dodać jajko, sól, pieprz. Znowu wszystko zamieszać. Na końcu połączyć powstałą masę z mąką.
Ciasto nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażyć je z obu stron, aż się zarumienią.