Pasta kanapkowa z makreli
Canva.com

Nie lubisz mięsa? Oto smakowita pasta z makreli i twarogu. Prościutki przepis

Przejadły Ci się kanapki z żółtym serem lub wędliną? Postaw na pastę z makreli. Zrobisz ją w mgnieniu oka, a jej finalny smak będzie zależał od wykorzystanych przez Ciebie składników. Taka domowa pasta będzie doskonała na śniadanie lub kolację. Możesz ją przechowywać w chłodziarce nawet przez 2-3 dni.
Reklama

Makrela to tłusta ryba morska, która jest łatwo dostępna, tania i zdrowa. Jednak główną zaletą jest jej smak - jest bardzo soczysta, a wędzenie wydobywa z niej jeszcze więcej walorów smakowych. Z tego powodu idealnie nadaje się na pastę, szczególnie jeśli połączysz ją z twarogiem, gotowanym jajkiem i majonezem.

Pasta z makreli i twarogu - prosty przepis

Składniki:

  • 10 dag półtłustego twarogu
  • 1 wędzona makrela
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2-3 łyżki majonezu
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Wędzoną rybę oczyszczamy ze skóry, wyjmujemy kręgosłup oraz ości. Starannie rozdrabniamy ją widelcem. Jajka obieramy ze skorupek i siekamy w małą kostkę.

Reklama

Biały ser kruszymy w palcach albo rozgniatamy widelcem. Do makreli dodajemy ser i jajka, łączymy całość z musztardą, majonezem i szczypiorkiem, a na końcu doprawiamy czarnym pieprzem i solą. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco zmodyfikować smak tej pasty, np. zastępując szczypiorek drobno pokrojoną cebulą lub natką pietruszki. Majonez można połączyć z łyżką kwaśnej śmietany, a smak potrawy wzbogacić odrobiną mielonej papryki. Smacznego.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama