Woda ryżowa
Canva.com

Nigdy nie wylewaj wody po ugotowanym ryżu. Przyda się w kuchni i nie tylko!

Woda ryżowa ma wiele zalet. To nie tylko doskonały roztwór do czyszczenia na błysk powierzchni, ale także od wieków używana jest w Azji jako środek upiększający. Sprawdź, jak łatwo można przygotować ją do picia.
Reklama

Do czego wykorzystać wodę ryżową?

Woda ryżowa jest od wieków używana jako środek upiększający skórę i włosy. Jest bogata w witaminy i minerały oraz stanowi doskonały środek oczyszczający i tonizujący.

Woda ryżowa może być używana do:

  • zmniejszenia porów
  • rozjaśniać skórę
  • wyrównuje koloryt skóry
  • zmniejszyć stan zapalny
  • zmiękcza skórę

Aby użyć wody ryżowej, wystarczy przemyć twarz wodą po oczyszczeniu lub namoczyć w niej wacik i zastosować jako tonik. Możesz też dodać kilka kropel wody ryżowej do wanny, aby cieszyć się relaksującą, zmiękczającą skórę kąpielą. Woda ryżowa jest delikatnym środkiem czyszczącym, który można stosować do wszystkich rodzajów skóry. Jest też świetnym sposobem na oczyszczenie włosów i ciała bez pozbawiania ich naturalnych olejków. Stosowana jako środek oczyszczający, woda ryżowa pomaga usunąć ze skóry brud, makijaż.

Woda ryżowa
Canva.com

Jak użyć wody ryżowej w codziennej diecie?

Reklama

Aby przygotować wodę ryżową do picia, zacznij od ugotowania 1 szklanki ryżu w 2 szklankach wody. Gotuj ryż, aż będzie miękki, a następnie przecedź go przez sitko o drobnych oczkach. Zbierz wodę, która wyciekła przez sitko, a ryż wyrzuć. Wodę ryżową można wykorzystać od razu lub przechowywać w lodówce do tygodnia. Kiedy będziesz chciał ją wypić, po prostu dodaj odrobinę miodu lub cytryny do smaku.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama