Sernik nowojorski
Canva.com

Nowojorska klasyka, czyli obłędny sernik na spodzie z herbatników

Sernik nowojorski jest obłędny. Aksamitny, puszysty i mocno serowy. Zdradzamy wam przepis na szybki deser na spodzie z herbatników. Do sernika dodaliśmy chrupiące orzechy pekan!
Reklama

Składniki na pyszny deser

Sernik nowojorski
Canva.com

Do przygotowania nowojorskiego sernika potrzebujemy składniki:

  • 150 g herbatników
  • 100 g masła
  • 30 g cukru
  • 50 g orzechów pekan

Składniki te wykorzystamy do spodu ciasta.

Masa serowa powstanie z:

  • 750 g twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 4 jajka
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 200 g cukru pudru
  • 1 cytryna
  • 1 laska wanilii
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g mąki pszennej
  • 2 szczypty soli

Jak zrobić puszysty sernik nowojorski?

  1. Herbatniki kruszymy na drobne kawałeczki. Orzechy pekan siekamy i wszystko wsypujemy do miski.
  2. Całość łączymy z cukrem oraz miękkim masłem - najlepiej pociąć je na ćwiartki.
  3. Wszystko mieszamy i umieszczamy na dnie formy. Tak przygotowany spód wstawiamy do piekarnika.
  4. Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni Celsjusza.
  5. Spód pieczemy przez 12 minut.
  6. Do dużej miski wrzucamy twaróg oraz mascarpone.
  7. W osobnej miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną.
  8. Wszystko dodajemy do masy serowej i mieszamy.
  9. Stopniowo dodajemy jajka, śmietankę, sok z cytryny i otartą skórkę, wanilię oraz sól.
  10. Masę wylewamy na spód i pieczemy między blaszkami z wodą przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  11. Następnie obniżamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 20 minut.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama