Nutella z orzechów włoskich – najlepszy przepis na zdrową nutellę
Do przeczytania w ok. 2 min.
Nutella z orzechów włoskich – składniki
Pewnie, że można pójść na łatwiznę i zaopatrzyć się w sklepie w idealnie gładką nutellę. Ale zwykle te produkty sklepowe zawierają mnóstwo nie do końca zdrowych składników, a do tego całą masę cukru. Dlatego my proponujemy Ci jej zdrowy odpowiednik, który możesz wykonać ze składników takich jak:
- 20 dag orzechów włoskich
- 3 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek kakao
- 3-4 łyżki miodu
Nutella z orzechów włoskich – przygotowanie
Kakao oraz mąkę przesiewamy do miseczki. Do tych składników dodajemy miód – dokładnie zdejmując go z łyżki, a także mleko. Mieszamy dokładnie – najlepiej za pomocą miksera, bo nie chcemy przecież mieć w naszej domowej nutelli z orzechów włoskich ŻADNYCH grudek.
Orzechy włoskie obieramy dokładnie ze skorupek. Możemy je trochę rozdrobnić, a następnie wrzucamy je wszystkie na rozgrzaną patelnią – suchą. Chodzi o to, żeby się podprażyły. A później w ruch musi pójść blender, który zmiksuje nam orzechy na gładką (lub mniej gładką, jeśli chcemy żeby coś chrupało nam między zębami) masę.
Naszą masę mleczno – midowo – kakaową podgrzewamy w garnku. Dorzucamy zblendowane orzechu, a później też całe masło. Na małym ogniu gotujemy jeszcze przez jakiś czas, a gdy uzyskamy odpowiednią konsystencję, wlewamy wszystko do miseczek czy słoiczków. Smacznego.