Sałatka z kurczakiem na Wielkanoc.
Canva

Obłędna sałatka z kurczaka na Wielkanoc

Szukasz pomysłu na prostą, a jednocześnie pyszną sałatkę wielkanocną? Koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Ta sałatka z kurczakiem na stałe zagości w Twoim menu, a już obowiązkowo pojawi się na świątecznym stole. Zobacz, jak banalna jest w przygotowaniu. Połączenie kurczaka z wyrazistymi składnikami pozwoli uzyskać wyjątkowy smak.
Reklama

Sałatka z kurczakiem na Wielkanoc

Tę sałatkę można przygotować na dwa sposoby. Albo wymieszać wszystko ze sobą (jak to jest w tym przepisie) albo poukładać składniki warstwami. Wtedy danie będzie się wyjątkowo pięknie prezentować.

Sałatka z kurczakiem na liściu sałaty.
Canva

Składniki potrzebne do wykonania wielkanocnej sałatki

Nie da się ukryć, że kluczowym składnikiem jest kurczak. Nie warto jednak rezygnować z pozostałych produktów. Szczególnie ważne są ogórki konserwowe, które nadają całemu daniu charakteru.

  • 4 ziemniaki
  • 7 ogórków konserwowych
  • 300 g pieczarek
  • masło klarowane
  • 450 g filetu z kurczaka
  • 4 marchewki
  • 5 łyżek majonezu
  • 100 g sera tartego
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • natka pietruszki
  • liście bazylii

Jak krok po kroku przygotować sałatkę z kurczaka

Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę i ugotować. Marchewkę również obrać i pokroić (można skorzystać z mrożonej) i ugotować w oddzielnym garnku. Kiedy warzywa będą gotowe, odcedzić i odstawić na bok, żeby przestygły.

Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem, po czym przesmażyć na maśle klarowany.

Ogórki pokroić.

Kurczaka powinno doprawić się specjalną przyprawą, następnie należy go usmażyć. Kiedy mięso będzie gotowe i przestygnie, powinno się je pokroić.

Reklama

Wymieszać ze sobą mięso, warzywa tarty ser i majonez. Gotową sałatkę powinno udekorować się natką pietruszki i liśćmi bazylii.

Sałatka warzywna z kurczakiem na Wielkanoc.
Canva

Kiedy i jak podawać sałatkę z kurczaka?

Ta sałatka będzie idealna na śniadanie wielkanocne. Świetnie sprawdzi się też w roli przystawki przed obiadem.

Można serwować ją zarówno z pieczywem, jak i bez żadnych dodatków.

Koniecznie trzeba ją udekorować czymś zielonym. Na sam wierzch, można położyć też marynowane pieczarki.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama