Obłędna sałatka z kurczaka na Wielkanoc
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sałatka z kurczakiem na Wielkanoc
Tę sałatkę można przygotować na dwa sposoby. Albo wymieszać wszystko ze sobą (jak to jest w tym przepisie) albo poukładać składniki warstwami. Wtedy danie będzie się wyjątkowo pięknie prezentować.
Składniki potrzebne do wykonania wielkanocnej sałatki
Nie da się ukryć, że kluczowym składnikiem jest kurczak. Nie warto jednak rezygnować z pozostałych produktów. Szczególnie ważne są ogórki konserwowe, które nadają całemu daniu charakteru.
- 4 ziemniaki
- 7 ogórków konserwowych
- 300 g pieczarek
- masło klarowane
- 450 g filetu z kurczaka
- 4 marchewki
- 5 łyżek majonezu
- 100 g sera tartego
- sól
- pieprz
- przyprawa do kurczaka
- natka pietruszki
- liście bazylii
Jak krok po kroku przygotować sałatkę z kurczaka
Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę i ugotować. Marchewkę również obrać i pokroić (można skorzystać z mrożonej) i ugotować w oddzielnym garnku. Kiedy warzywa będą gotowe, odcedzić i odstawić na bok, żeby przestygły.
Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem, po czym przesmażyć na maśle klarowany.
Ogórki pokroić.
Kurczaka powinno doprawić się specjalną przyprawą, następnie należy go usmażyć. Kiedy mięso będzie gotowe i przestygnie, powinno się je pokroić.
Wymieszać ze sobą mięso, warzywa tarty ser i majonez. Gotową sałatkę powinno udekorować się natką pietruszki i liśćmi bazylii.
Kiedy i jak podawać sałatkę z kurczaka?
Ta sałatka będzie idealna na śniadanie wielkanocne. Świetnie sprawdzi się też w roli przystawki przed obiadem.
Można serwować ją zarówno z pieczywem, jak i bez żadnych dodatków.
Koniecznie trzeba ją udekorować czymś zielonym. Na sam wierzch, można położyć też marynowane pieczarki.