Sałatka z tuńczyka z kukurydzą.
Canva

Obłędna sałatka z tuńczykiem

Masz ochotę na pyszną, prostą w wykonaniu sałatkę z tuńczyka? Jest niesamowicie smaczna, sycąca, a zarazem banalnie prosta w wykonaniu. Potrzeba do niej tylko paru zwykłych, łatwo dostępnych składników, które można też w dowolny sposób modyfikować. Koniecznie ją wypróbuj, to prawdziwe niebo w gębie!
Reklama

Sałatka z tuńczykiem — o czym pamiętać

Taką sałatkę robi się bardzo szybko, ale jeśli chcesz, żeby była bardziej sycąca, możesz ugotować do niej ryż. Pamiętaj, że minie dłuższa chwila, zanim ryż się ugotuje i ostygnie.

Sałatka z tuńczyka z kukurydzą i oliwkami.
Canva

Sałatka z tuńczyka — potrzebne składniki

Tak naprawdę, tę sałatkę można w dowolny sposób modyfikować. Sprawdzą się do niej zarówno oliwki, jak i czerwona lub biała fasola. Ogórki kiszone będą też doskonałym dodatkiem. Można ją również połączyć z ryżem.

Bazą sałatki jest oczywiście tuńczyk.

Reklama

Niezbędna jest również kukurydza i cebula.

Sałatkę można doprawić zarówno oliwą z oliwek, jak i majonezem. Majonez nada jej wyjątkowy smak, jednak doprawiona oliwą będzie się o wiele ładniej prezentować.

  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 0,25 czerwonej papryki
  • 0,5 cebuli
  • kilka listków sałaty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 pęczku koperku

Sałatka z tuńczyka — jak ją zrobić krok po kroku

Jeśli ktoś lubi cebulę w łagodniejszej wersji, może ją polać wrzątkiem przed dodaniem do sałatki. Dzięki temu straci swój zbyt ostry smak.

Kukurydzę i tuńczyka należy otworzyć i odcedzić. Liście sałaty trzeba umyć i poszatkować. Cebulę posiekać. To samo zrobić z koperkiem.

Reklama

Kawałek papryki należy umyć i pokroić w drobną kostkę. Składniki sałatki trzeba połączyć ze sobą w misce, oprószyć solą, pieprzem i polać oliwą z oliwek.

Sałatka z tuńczyka z kukurydzą i czerwoną fasolą.
Canva

Sałatka z tuńczyka — jak ją podawać?

Taka sałatka sprawdzi się jednakowo na kolację, drugie śniadanie czy jako przystawka. Idealna będzie jako danie na imprezy. W wersji bez ryżu najlepiej podać ją ze świeżym lub chrupkim pieczywem.

Gotową sałatkę można udekorować dodatkową porcją koperku lub posiekanej natki pietruszki.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama