Obłędna sałatka z tuńczykiem
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sałatka z tuńczykiem — o czym pamiętać
Taką sałatkę robi się bardzo szybko, ale jeśli chcesz, żeby była bardziej sycąca, możesz ugotować do niej ryż. Pamiętaj, że minie dłuższa chwila, zanim ryż się ugotuje i ostygnie.
Sałatka z tuńczyka — potrzebne składniki
Tak naprawdę, tę sałatkę można w dowolny sposób modyfikować. Sprawdzą się do niej zarówno oliwki, jak i czerwona lub biała fasola. Ogórki kiszone będą też doskonałym dodatkiem. Można ją również połączyć z ryżem.
Bazą sałatki jest oczywiście tuńczyk.
Niezbędna jest również kukurydza i cebula.
Sałatkę można doprawić zarówno oliwą z oliwek, jak i majonezem. Majonez nada jej wyjątkowy smak, jednak doprawiona oliwą będzie się o wiele ładniej prezentować.
- 1 puszka tuńczyka
- 1 puszka kukurydzy
- 0,25 czerwonej papryki
- 0,5 cebuli
- kilka listków sałaty
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 0,5 pęczku koperku
Sałatka z tuńczyka — jak ją zrobić krok po kroku
Jeśli ktoś lubi cebulę w łagodniejszej wersji, może ją polać wrzątkiem przed dodaniem do sałatki. Dzięki temu straci swój zbyt ostry smak.
Kukurydzę i tuńczyka należy otworzyć i odcedzić. Liście sałaty trzeba umyć i poszatkować. Cebulę posiekać. To samo zrobić z koperkiem.
Kawałek papryki należy umyć i pokroić w drobną kostkę. Składniki sałatki trzeba połączyć ze sobą w misce, oprószyć solą, pieprzem i polać oliwą z oliwek.
Sałatka z tuńczyka — jak ją podawać?
Taka sałatka sprawdzi się jednakowo na kolację, drugie śniadanie czy jako przystawka. Idealna będzie jako danie na imprezy. W wersji bez ryżu najlepiej podać ją ze świeżym lub chrupkim pieczywem.
Gotową sałatkę można udekorować dodatkową porcją koperku lub posiekanej natki pietruszki.