Sezonowa sałatka z truskawek, mozzarelli i rukoli - doskonala przekąska na lato
Canva.com

Sałatka z truskawkami, rukolą i mozzarellą — pyszna, lekka, orzeźwiająca

Wiosna i lato to czas, kiedy z przyjemnością delektujemy się sałatkami z sezonowych warzyw i owoców. Szczyt sezonu na truskawki przypada w czerwcu, dlatego wszystkim miłośnikom tych cudownych owoców proponujemy przepis na świetną sałatkę z truskawkami, rukolą i mozzarellą z lekkim dresingiem z nutą octu balsamicznego.
Reklama

Sałatki z sezonowymi owocami — hit wśród letnich przekąsek

Sezonowe sałatki zawsze najlepiej smakują w czasie, kiedy składniki, z których je przygotowujemy, właśnie dojrzewają. Wtedy nawet najprostsza sałatka z pomidorów, ogórków z dodatkiem sera i dressingu smakuje jak danie z najlepszej restauracji. Tak samo jest z sałatką z truskawek, mozzarelli i rukoli — najpyszniejsza jest w czerwcu, gdy truskawki są słodkie, dojrzałe i pachnące. Połączenie ich orzeźwiającego smaku z kremową mozzarellą, orzechową rukolą i słodko-kwaśnym dressingiem z octem balsamicznym to bajeczna kompozycja, która równie pięknie smakuje jak wygląda. Jeżeli chcemy osiągnąć prawdziwy efekt wow! dodajemy jeszcze odrobinę świeżej papryczki chili i kilka orzeszków pinii. Oto dokładny przepis na sałatkę.

Sałatka z truskawkami, rukolą i mozzarellą — składniki

  • 200 g truskawek

  • 200 g mozzarelli

  • 1 szklanka listków rukoli

  • ¼ główki sałaty lodowej

  • 1 łyżka pinioli (orzeszków pinii)

Reklama

Dressing

  • 4 łyżki oliwy

  • 1 łyżeczka musztardy Dijon

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka octu balsamicznego lub crema balsamico

  • szczypta świeżo mielonego pieprzu

Truskawki, kulki mozzarelli i świeża rukola - składniki niezbędne do przygotowania sałatki
Canva.com

Jak zrobić sałatkę z truskawek i mozzarelli

  1. Truskawki oczyszczamy z szypułek i kroimy na połówki lub ćwiartki.

  2. Sałatę lodową kroimy w paseczki i układamy na talerzu.

  3. Mozzarellę rozrywamy na mniejsze cząstki i mieszamy z pokrojonymi truskawkami i rukolą. Taką mieszankę układamy na warstwie sałaty lodowej.

  4. Przygotowujemy dressing. Wszystkie składniki wlewamy do małego słoiczka, zakręcamy go i energicznie potrząsamy. 

  5. Piniole prażymy chwilę na suchej patelni.

  6. Przygotowaną sałatkę polewamy dressingiem, posypujemy orzeszkami piniowymi i podajemy naszym gościom :)

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama