Canva
Obłędna zupa szparagowa z grzankami. Zdradzamy najlepszy przepis
Do przeczytania w ok. 2 min.
Szparagi, bogate w smak i cenne składniki odżywcze, to prawdziwy skarb sezonowych warzyw. Nic nie smakuje lepiej niż delikatna i kremowa zupa szparagowa, zwłaszcza gdy jest podawana z chrupiącymi grzankami. W tym artykule zdradzimy Ci najlepszy przepis. Gotowi na kulinarne wyzwanie?
Reklama
Składniki:
Do zupy:
- 500 g szparagów (świeżych lub mrożonych)
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 3-4 ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
Grzanki:
- Kromki chleba (np. bagietka lub chleb razowy)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i przyprawy do smaku (np. suszony tymianek, oregano)
Przygotowanie:
- Jeśli używasz świeżych szparagów, obierz je za pomocą obieraczki, usuwając włókna zewnętrzne.
- Odcinaj zdrewniałe końcówki szparagów.
- Pokrój szparagi na mniejsze kawałki.
- W dużym garnku rozgrzej masło na średnim ogniu.
- Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż je aż staną się miękkie i lekko zeszkli się.
- Dodaj pokrojone ziemniaki i szparagi do garnka z cebulą i czosnkiem.
- Smaż wszystko przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
- Zalej zawartość garnka bulionem warzywnym lub drobiowym.
- Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj aż ziemniaki i szparagi będą miękkie.
- Za pomocą blendera ręcznego lub tradycyjnego blendera, zmiksuj zupę na gładki krem.
- Dodaj śmietanę kremówkę, wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut.
- Kromki chleba pokrój na kawałki, które chcesz wykorzystać do grzanek.
- Rozgrzej oliwę na patelni.
- Wrzuć na patelnię kawałki chleba i smaż je z obu stron na złocisty kolor.
- Zupę szparagową podawaj w miseczkach, posypaną świeżym pieprzem i z dodatkiem chrupiących grzanek.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak zrobić kluski kładzione?
Kluski kładzione to pyszne i pożywne danie, które może stanowić doskonały dodatek do innych dań lub być spożywane samodzielnie. Zarówno dorośli, jak i dzieci uwielbiają smak tych puszystych klusek. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować kluski kładzione łyżką, podpowiadamy Ci prosty przepis!
Zupa rybna z karpia: Jak ją przygotować?
Święta Bożego Narodzenia to czas, który kojarzy nam się z rodziną, tradycją i pysznym jedzeniem. Jednym z najbardziej kultowych dań wigilijnych jest zupa rybna z karpia. Ta aromatyczna i pełna smaku zupa jest nieodłącznym elementem polskiej wigilijnej kolacji. Dziś podzielę się z Wami tradycyjnym przepisem na tę wyjątkową zupę oraz kilkoma poradami, jak ją podać i przygotować.
Domowy rosół z kury - przepis na tradycyjny bulion
Czy jest coś bardziej rozgrzewającego i kojącego niż aromatyczny domowy rosół z kury? Ten tradycyjny polski przepis jest nie tylko pyszny, ale również bogaty w składniki odżywcze i ma wiele właściwości zdrowotnych. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować doskonały rosół z kury, jakie ma korzyści dla zdrowia i jak go podać. Przeczytaj dalej, aby odkryć tajniki tego wyjątkowego dania!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl