Obłędnie krucha szarlotka z kratką od babci Stefci. Zrób ją jeszcze dziś!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Do przygotowania tej klasycznej szarlotki potrzebne nam będą następujące składniki:
- 405 g mąki tortowej,
- 105 g cukru,
- 155 g masła,
- 3 łyżki smalcu,
- 1 jajko (wielkość M),
- 15 proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru waniliowego;
- 1 kg kwaskowatych jabłek,
- 200 g cukru, mielony cynamon;
- ponadto – 1 żółtko.
Jak zrobić szarlotkę z kratką?
Przygotowanie – masło i smalec posiekajmy z mąką. Jajko ubijmy z cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki z tłuszczem dodajmy proszek do pieczenia i ubite jajko z cukrem. Szybko zagniećmy ciasto. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóżmy pergaminem. Rozwałkujmy 2/3 ciasta i włóżmy do tortownicy, formując niski brzeg.
Nakłujmy ciasto widelcem, pieczmy w 190 stopniach Celsjusza około 19-21 minut.
Przygotujmy masę: jabłka umyjmy, osuszmy, obierzmy, pozbawmy gniazd nasiennych. Miąższ pokrójmy w dużą kostkę. Podlejmy jabłka małą ilością wrzątku, podduśmy. Kiedy zaczną się rozpadać, wsypmy cukier i sporo cynamonu.
Mieszajmy do momentu, aż cukier się rozpuści. Masę rozsmarujmy na podpieczonym spodzie. Pozostałe ciasto rozwałkujmy cienko na prostokąt, potnijmy w paski. Z tych pasków ułóżmy kratkę na jabłkach. Żółtko roztrzepmy widelcem, posmarujmy nim kratkę z ciasta. Pieczmy szarlotkę jeszcze około 19-21 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.