Szarlotka
Canva.com

Obłędnie krucha szarlotka z kratką od babci Stefci. Zrób ją jeszcze dziś!

Masz ochotę na coś słodkiego? Spróbuj koniecznie naszej szarlotki z kratką. Idealnie sprawdzi się z lodami wnailiowymi.
Reklama

Do przygotowania tej klasycznej szarlotki potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 405 g mąki tortowej,
  • 105 g cukru,
  • 155 g masła,
  • 3 łyżki smalcu,
  • 1 jajko (wielkość M),
  • 15 proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru waniliowego;
na masę:
  • 1 kg kwaskowatych jabłek,
  • 200 g cukru, mielony cynamon;
  • ponadto – 1 żółtko.

Jak zrobić szarlotkę z kratką?

Przygotowanie – masło i smalec posiekajmy z mąką. Jajko ubijmy z cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki z tłuszczem dodajmy proszek do pieczenia i ubite jajko z cukrem. Szybko zagniećmy ciasto. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóżmy pergaminem. Rozwałkujmy 2/3 ciasta i włóżmy do tortownicy, formując niski brzeg.

Nakłujmy ciasto widelcem, pieczmy w 190 stopniach Celsjusza około 19-21 minut.

Reklama

Przygotujmy masę: jabłka umyjmy, osuszmy, obierzmy, pozbawmy gniazd nasiennych. Miąższ pokrójmy w dużą kostkę. Podlejmy jabłka małą ilością wrzątku, podduśmy. Kiedy zaczną się rozpadać, wsypmy cukier i sporo cynamonu.

Mieszajmy do momentu, aż cukier się rozpuści. Masę rozsmarujmy na podpieczonym spodzie. Pozostałe ciasto rozwałkujmy cienko na prostokąt, potnijmy w paski. Z tych pasków ułóżmy kratkę na jabłkach. Żółtko roztrzepmy widelcem, posmarujmy nim kratkę z ciasta. Pieczmy szarlotkę jeszcze około 19-21 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama