Prosty przepis na dietetyczny sernik. Skusi nawet najwytrwalszych!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na pyszny sernik
Do jego wykonania potrzebujesz kilku bardzo prostych składników. Sprawdź więc od razu, czy masz w domu twaróg półtłusty lub chudy, jednego większego banana, jajko, masło orzechowe, dowolne owoce (mogą być nawet te mrożone), wiórki kokosowe oraz opcjonalnie jakiś słodzik, jeżeli lubisz słodsze wypieki.
Wykonanie jest naprawdę banalne.
Od razu więc, zanim jeszcze się za nie zabierzesz, włącz piekarnik i ustaw go na temperaturę 180 stopni C, aby zdążył się on porządnie nagrzać.
Przygotuj sobie naczynie, w którym upieczesz sernik i od razu zacznij umieszczać w nim poszczególne składniki. Zastosuj pół kostki twarogu (jeśli użyjesz chudego, twój fit sernik będzie mieć jeszcze mniej kalorii) i rozgnieć go wraz z jajkiem o rozmiarze M oraz jednym bananem (najlepszy będzie ten mocno dojrzały, bo taki będzie najsłodszy).
Jeżeli uznasz, że ciastu przyda się więcej słodyczy, możesz śmiało dodać do niego dowolne naturalne słodzidło. Unikaj jednak białego cukru, który jest niezdrowy i unikaj też miodu, który ma sporo kalorii. Zamiast tego sięgnij po erytrol, stevię bądź ksylitol. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę i wymieszaj na sam koniec z niewielką ilością wiórków kokosowych. Tak przygotowane ciacho możesz włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w nim przez ok. 30 minut (jeżeli zobaczysz, że jego powierzchnia się przypala, zmniejsz odrobinę temperaturę piekarnika).
Fit przepisy prawie zawsze uwzględniają w sobie chociażby niewielką ilość owoców, dlatego taki gotowy sernik koniecznie uzupełnij malinami, truskawkami lub borówkami. Możesz też polać go odrobiną płynnego masła orzechowego. Ten posiłek śmiało zabierzesz ze sobą do pracy.