Truskawkowe tiramisu
Canva.com

Obłędnie pyszne tiramisu truskawkowe. Delikatny deser, który pokocha cała rodzina

Truskawkowy zawrót głowy - tak można nazwać eksplozję tych czerwonych owoców w ogródkach, gdy zaczyna się lato i wakacyjny upał. Dziś przygotujemy pyszny deser - tiramisu w nowej odsłonie z truskawkami w roli głównej. Ta słodkość z pewnością zachwyci Twoich gości.
Reklama

Dlaczego w lecie warto jeść truskawki?

Truskawkowe tiramisu
Canva.com

Truskawki są doskonałym źródłem witaminy C i błonnika. Są również doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać raka, choroby serca i starzenie się. Wykazano, że truskawki pomagają zapobiegać i leczyć migreny, infekcje dróg moczowych, a nawet astmę. Truskawki są również bogate w duże ilości witaminy A, kwasu foliowego i potasu.

Truskawki są doskonałym źródłem witaminy C i witaminy K. Zawierają również dużą ilość witaminy B6, kwasu foliowego, tiaminy i ryboflawiny. Truskawki są niskokaloryczne.

Pyszny przepis i składniki na truskawkowe tiramisu

Truskawkowe tiramisu
Canva.com
Reklama

Pyszne tiramisu przygotujemy z poniższych składników:

  • serek mascarpone 500 gram
  • żółtko jajek 3 sztuki
  • truskawki świeże 400 gram
  • biszkopty podłużne 1 duża paczka
  • Żelatyna wieprzowa 1 łyżeczka
  • cukier puder 2 łyżki
  • kakao do posypania

Truskawki myjemy i osuszamy. Gotowe miksujemy i rozpuszczamy w nich żelatynę. Odstawiamy do ochłodzenia i w międzyczasie przygotowujemy delikatny krem mascarpone.

Biszkopty namaczamy w musie truskawkowym. Przygotowujemy dno tortownicy i wykładamy ją biszkoptami. Na koniec polewamy je resztkami musu truskawkowego.

Na biszkopty wykładamy krem mascarpone i robimy kolejną warstwę.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama