Canva.com
Obłędny pstrąg z grilla z masłem czosnkowym. Tak zawsze robił go mój dziadek
Do przeczytania w ok. 1 min.
Pstrąg z grilla z masłem czosnkowym to pomysł na smaczny i zdrowy posiłek, który zachwyca aromatem i świetnie sprawdzi się w sezonie grillowym. Doskonale komponuje się z sałatkami i surówkami ze świeżych warzyw i można go przygotować w krótkim czasie. Jak to zrobić? Poniżej znajduje się dokładny przepis na 2 porcje.
Reklama
Składniki:
- 2 pstrągi
- 4 łyżki masła
- 5 ząbków czosnku
- 1 cytryna
- 2 łyżki siekanego koperku
- + folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
- Pstrągi wypatrosz, dokładnie umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
- Miękkie masło rozetrzyj w miseczce widelcem.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do masła. Dodaj do niego również posiekany drobno koperek i sól.
- Oderwij dwa spore kawałki folii aluminiowej i posmaruj je masłem. Resztą posmaruj ryby z zewnątrz i włóż do ryb razem z plasterkami sparzonej wcześniej cytryny.
- Zawiń pstrągi w folię aluminiową i piecz je na mocno rozgrzanym grillu przez jakieś dwadzieścia minut.
- Pod koniec grillowania warto wyjąć rybę z folii i położyć ją na ruszcie, aby skórka była przyrumieniona i chrupiąca. Sos z folii można zlać na talerze i moczyć w nich pieczywo.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Grillowany indyk smakuje najlepiej z... salsą z truskawek. Oto przepis
Indyk z grilla z salsą truskawkową to zaskakująca propozycja dla miłośników grilla i niezwykłych połączeń smakowych. Jest łatwy w przygotowaniu i znakomicie smakuje. Jak go przyrządzić? Poniżej znajduje się przepis na 2 porcje.
Kiełbasa z grilla jest sucha i fatalnie się kroi? Pewnie tego zabrakło
Sezon grillowy to czas, gdy na rusztach królują różnorodne mięsa, a wśród nich nieodzowna kiełbasa. Jednym z ciekawych aspektów przygotowywania kiełbasy na grillu jest nacinanie jej przed umieszczeniem na ruszcie. Dlaczego to tak ważne? Czy nacinanie kiełbasy ma jakiś wpływ na jej smak i przygotowanie?
Soczysta kiełbasa z grilla w aromatycznej marynacie cebulowej. W sam raz na weekend
Grillowanie to nie tylko sposób przygotowywania potraw, ale także prawdziwe święto dla podniebienia. Jednym z nieodłącznych elementów letnich spotkań ze smakiem jest soczysta kiełbasa z grilla. A co by się stało, gdybyśmy dodali do tego ulubionego smakołyku wyjątkową marynatę z cebuli?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl