Domowy ocet jabłkowy i matka octu.
Canva

Domowy ocet jabłkowy? Kluczowe są dwie zasady. Drugiej na pewno nie znasz

Ocet jabłkowy jest niesamowicie zdrowy i przydatny w kuchni. Może być świetnym dodatkiem do wielu potraw, pozwala też zadbać o odporność czy odpowiednią wagę. Jeśli nie znasz tego specyfiku, koniecznie wypróbuj ocet jabłkowy. Jak zrobić go w domu? To nic trudnego.
Reklama

Ocet jabłkowy — jak zrobić? Istotne są dwie zasady

  • Po pierwsze, pamiętaj, że słoik, w którym będziesz przygotowywać ocet jabłkowy, musi być idealnie czysty, wyparzony.
  • Po drugie, nie trzymaj fermentującego octu jabłkowego obok innych fermentujących produktów (na przykład zakwasu).

Składniki na ocet jabłkowy

  • 1 kg jabłek
  • 4 szklanki wody
  • 4 łyżki cukru (możesz dać więcej)

Przedmioty potrzebne do octu jabłkowego

  • słoik
  • ściereczka
  • gumka recepturka
  • drewniana łyżka
Ocet jabłkowy w butelce.
Canva

Oce jabłkowy — jak zrobić krok po kroku

  1. Jabłka wyszoruj, pokrój na kawałki. Potrzebne będą też ogryzki i skórka.
  2. Wyrzuć popsute części jabłek.
  3. Przegotuj wodę. Dodaj cukier.
  4. Wystudź wodę. Musi być letnia.
  5. Zalej jabłka. Muszą być całkiem przykryte wodą. Nic nie może wystawać.
  6. Przykryj słoik ściereczką, przewiąż recepturką.
  7. Schowaj słoik w ciemne chłodne miejsce.
  8. Codziennie mieszaj zawartość słoika.

Domowy ocet jabłkowy — kiedy jest gotowy?

Po pierwsze musi on pachnieć tylko octem i jabłkami. Po drugie, nie mogą pojawiać się bąbelki, ani piana.

Do czego dodawać ocet jabłkowy?

To świetny dodatek do sałatek, zup, sosów, keczupu, kanapek.

Jak pić ocet jabłkowy?

Jeśli chcesz go pić w celach zdrowotnych, to najlepiej robić to rano, na czczo.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama