Spaghetti z tuńczykiem
Canva.com

Pyszne spaghetti z tuńczykiem. Prosty i pyszny pomysł na obiad!

Ale to jest pyszne! Tuńczykowe spaghetti jest świetnym pomysłem dla osób, które nie lubią mielonego mięsa do tradycyjnego bolognese.
Reklama

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 300-325 g makaronu spaghetti,
  • 1 duża cebula,
  • 1 średni ząbek czosnku,
  • puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • słoiczek kaparów,
  • 12 pomidorków koktajlowych,
  • natka pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 łyżki ziaren słonecznika,
  • sól,
  • mielony pieprz czarny.

Jak zrobić pyszne tuńczykowe spaghetti?

Spaghetti z tuńczykiem
Canva.com

Przygotowanie – słonecznik uprażmy na patelni. Znów natkę pietruszki posiekajmy. Kapary osączmy z zalewy. Tuńczyka również osączmy, rozdrobnijmy widelcem. Pomidorki koktajlowe przekrójmy na połówki.

Reklama

Cebulę i czosnek obierzmy, posiekajmy drobniutko, zeszklijmy na oliwie. Wsypmy pomidorki, podsmażmy. Pamiętajmy o tym, że pomidorki powinny lekko zmięknąć. Dołóżmy rozdrobnionego tuńczyka.

Mieszając, smażmy 2-3 minuty. Następnie wsypmy kapary oraz natkę pietruszki. Zdejmijmy wytworzony sos z palnika, posypmy słonecznikiem. Całość doprawmy do smaku solą i obficie mielonym pieprzem czarnym. W międzyczasie ugotujmy na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedźmy, zachowajmy 2 łyżki wody, w której się gotował. Na koniec włóżmy makaron do sosu tuńczykowego, wlejmy zachowaną wodę. Całość wymieszajmy i podgrzewajmy na dużym płomieniu przez 2-3 minuty.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama