Pyszne spaghetti z tuńczykiem. Prosty i pyszny pomysł na obiad!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:
- 300-325 g makaronu spaghetti,
- 1 duża cebula,
- 1 średni ząbek czosnku,
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- słoiczek kaparów,
- 12 pomidorków koktajlowych,
- natka pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- 2 łyżki ziaren słonecznika,
- sól,
- mielony pieprz czarny.
Jak zrobić pyszne tuńczykowe spaghetti?
Przygotowanie – słonecznik uprażmy na patelni. Znów natkę pietruszki posiekajmy. Kapary osączmy z zalewy. Tuńczyka również osączmy, rozdrobnijmy widelcem. Pomidorki koktajlowe przekrójmy na połówki.
Cebulę i czosnek obierzmy, posiekajmy drobniutko, zeszklijmy na oliwie. Wsypmy pomidorki, podsmażmy. Pamiętajmy o tym, że pomidorki powinny lekko zmięknąć. Dołóżmy rozdrobnionego tuńczyka.
Mieszając, smażmy 2-3 minuty. Następnie wsypmy kapary oraz natkę pietruszki. Zdejmijmy wytworzony sos z palnika, posypmy słonecznikiem. Całość doprawmy do smaku solą i obficie mielonym pieprzem czarnym. W międzyczasie ugotujmy na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedźmy, zachowajmy 2 łyżki wody, w której się gotował. Na koniec włóżmy makaron do sosu tuńczykowego, wlejmy zachowaną wodę. Całość wymieszajmy i podgrzewajmy na dużym płomieniu przez 2-3 minuty.