Ocet z orzechów włoskich – jak zrobić i do czego używać?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Ocet z orzechów włoskich – jak zrobić?
Do przygotowania octu z orzechów włoskich, potrzebujesz zaledwie dwóch składników, a mianowicie:
- 200 g orzechów włoskich
- Litra octu winnego
Kiedy już przygotujesz sobie te składniki znajdź w domu sporych rozmiarów słój – tak aby wszystko się w nim zmieściło. Na dno słoja wsyp nasze orzechy włoskie (oczywiście obrane ze skorupek), a następnie zalej je całym octem winnym. A później odstaw gdzieś w zimne i ciemne miejsce na 2 tygodnie.
No dobrze, ale o można zrobić z takim orzechowym octem? Jeśli nie używasz na co dzień w kuchni żadnych smakowych octów, to możesz się zastanawiać, do czego mogą Ci się przydać.
Każdy ocet smakowy pasuje do innych dań, ale ten orzechowy idealnie łączy się ze smakiem owoców, albo przeróżnych sałatek z warzywami. Będzie też doskonałym składnikiem przeróżnych zup, a także sosów.
Ocet orzechowy można też zajadać prosto z łyżki – a są tacy wielbiciele jego smaku. Niektórzy też polewają nim swoją owsiankę – orzechowy posmak bardzo pasuje do smaku płatków owsianych.
Namówiliśmy Cię na zrobienie własnego octu z orzechów włoskich? Mamy nadzieję, że tak!