Ogórki w słoiku na stole, obok przyprawy, czosnek
canva.com

Ogórki po żydowsku: Tradycja i sekret w jednym przepisie!

Ogórki po żydowsku to jeden z najpopularniejszych przetworów w Polsce. To doskonała propozycja dla tych, którzy chcą zimą cieszyć się letnim smakiem ogórków. Zobacz jak zrobić ogórki po żydowsku krok po kroku i ciesz się ich wyjątkowym smakiem w każdej porze roku.
Reklama

Jakie ogórki wybrać do przetworzenia?

Do przygotowania ogórków po żydowsku najlepiej nadają się świeże, zielone ogórki gruntowe. Powinny być świeże i jędrne, bez oznak uszkodzeń i zgnilizny. Ważne jest, aby wybrać odpowiedni rozmiar ogórków. Najlepiej, aby były one średniej wielkości - nie za duże, ale też nie za małe.

Składniki na ogórki po żydowsku

  • około 3 kg ogórków gruntowych
  • kilka liści laurowych
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki gorczycy
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • natka selera
  • 1 szklanka cukru
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżeczka soli
Ogórki w czerwonej misce na stole. Obok przyprawy, czosnek i miseczki z oliwą i solą
canva.com

Jak przygotować ogórki po żydowsku - krok po kroku

  1. Umyj ogórki, osusz je i przekrój na ćwiartki. Włóż je do słoików, razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i gorczycą.
  2. Cebulę i marchewkę pokrój w plastry, a natkę selera posiekaj. Wrzuć warzywa do wody, dodaj cukier, ocet i sól. Zagotuj.
  3. Zalewę wlej do słoików, aż do pełna.
  4. Ogórki po żydowsku pasteryzuj przez 15 minut, licząc od momentu, gdy woda w garnku ponownie się zagotuje.
  5. Odstaw słoiki z ogórkami po żydowsku do wystygnięcia.

Jak podawać ogórki po żydowsku?

Ogórki po żydowsku to doskonały dodatek do kanapek, sałatek, dań mięsnych oraz zimnych wędlin. Świetnie smakują z kromką chleba oraz zimnym piwem. Można je także podawać jako samodzielne danie, np. jako przystawkę przed obiadem.

Jak przechowywać ogórki po żydowsku?

Po pasteryzacji słoiki z ogórkami po żydowsku trzeba odwrócić do góry nogami i pozostawić do wystygnięcia.

Reklama

Dzięki temu hermetyczne zamknięcie słoików utworzy się samo i zapewni długotrwałe przechowywanie przetworów. Ogórki po żydowsku najlepiej przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, np. na piwnicy lub w spiżarni.

Przetwory bez tajemnic

Ogórki po żydowsku to popularny i smaczny przetwór, który doskonale smakuje przez cały rok. Warto zrobić je samodzielnie w domu, korzystając z prostych przepisów, aby móc cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Przygotowanie ogórków po żydowsku jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. Warto zatem spróbować swoich sił i zasmakować w przetworach przygotowanych we własnym zakresie.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama