słoik z cukinią w zalewie trzymany w dłoniach
canva.com

Odkryj kulinarne tajemnice zimy - cukinia w curry w roli głównej!

Cukinia w curry to pyszna propozycja na przetwory na zimę. Nie tylko świetnie smakuje, ale także jest bardzo zdrowa i bogata w wiele witamin i minerałów. Jeśli szukasz dobrego przepisu na cukinię w curry do słoika, to trafiłeś idealnie. Poniżej znajdziesz wszystkie niezbędne informacje na temat tego przepisu oraz cenne wskazówki.
Reklama
cukinie ułożone jedna na drugiej
canva.com

Składniki potrzebne do zrobienia cukinii w curry

  • 2,5 kg młodych cukinii
  • biała cebula pokrojona w grube plastry - po 1 plastrze do 0,5 l słoika
  • liście selera - po 1 dużym do 0,5 l słoika, jeśli nie macie świeżych liści, to można je zastąpić plastrem selera
  • nasiona gorczycy białej - 1/3 łyżeczki nasion na 0,5 l słoik
  • zalewa:
    • 2 l wody
    • 450 ml octu 10%
    • 500 g cukru
    • 2 płaskie łyżki soli
    • 1 łyżka przyprawy curry
    • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
    • 2 ziela angielskie
    • 5 ziaren pieprzu czarnego
trzy cukinie w dłoniach osoby w białej bluzce i czarnych spodniach stojącej na trawie
canva.com

Przygotowanie- cukinia w curry

  1. Przygotuj słoiki do marynowania. Dobrze je umyj i wysusz.
  2. Cukinię umyj, osusz i pokrój na grube plastry lub słupki.
  3. Cebulę pokrój na grube plastry.
  4. Seler lub liście pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Do każdego słoika włóż po jednym plasterku cebuli, jednym dużym liściu selera i trochę ziaren gorczycy.
  6. Wszystkie składniki zalewy włóż do garnka i gotuj, aż cukier się rozpuści.
  7. Zagotuj zalewę i gotuj przez 5 minut.
  8. Do każdego słoika włóż plasterki cukinii.
  9. Zalej cukinię gorącą zalewą.
  10. Słoiki wstaw do garnka z wodą i pasteryzuj przez 15 minut.
  11. Po pasteryzacji wyjmij słoiki z wody i odstaw do ostygnięcia.

Cukinia w curry - zdrowy, dietetyczny i łatwy przetwór na zimę!

Cukinia w curry do słoika to przepyszna propozycja na przetwory na zimę. Gotowa cukinia idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, sałatek, ale także jako samodzielna przekąska. Dzięki dodatkowi curry i innych przypraw cukinia nabiera charakterystycznego, orientalnego smaku, który na pewno przypadnie do gustu wielu smakoszom.

dwie białe miski i biała łyżka w których jest przyprawa curry wszystko na płóciennej podkładce
canva.com
Reklama

Warto podkreślić, że cukinia jest warzywem bardzo zdrowym i niskokalorycznym. Bogata w witaminy i minerały, w tym między innymi witaminę C, A, K, E, czy też potas, magnez, wapń. Dlatego też cukinia w curry to nie tylko pyszny, ale także bardzo wartościowy produkt spożywczy, który powinien znaleźć się w diecie każdej osoby.

Przygotowanie cukinii w curry do słoika jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. Wystarczy kilka składników i chwila pracy, aby uzyskać pyszne i zdrowe przetwory na zimę. Warto eksperymentować z dodatkiem różnych przypraw, aby uzyskać interesujący smak.

Mamy nadzieję, że nasz przepis na cukinię w curry do słoika przypadnie do gustu i zachęci do eksperymentowania w kuchni.

Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama