Ogórki z kurkumą – przepis na pyszne ogórki do kanapek
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ogórki z kurkumą – co będzie potrzebne?
Przede wszystkim najpierw przygotuj sobie słoiki. Podane proporcje będą na około 12 słoików o pojemności 500 ml (lub 6 słoików litrowych). Składniki:
- 3 kg ogórków (takich większych, ale koniecznie gruntowych)
- 1000 ml wody
- 2,5 szklanki octu (3%)
- Około 700 g cukru
- Gorczyca i ziarna pieprzu – po łyżce
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki kurkumy
- 20 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki gorczycy
Ogórki z kurkumą – przygotowanie
Na początek warto zastanowić się na pojemnością słoików.
Bo z jednej strony mniejsze niby łatwiej wykorzystać na raz, ale z drugiej, jeśli nasze ogórki są naprawdę długie, to nie zmieszczą się w małych słoikach.
Ogórki dokładnie myjemy i obcinamy im czubki – ale minimalnie.
Zostawiamy na nich skórkę i kroimy je wzdłuż na dość grube paski.
Słoiki i nakrętki wyparzamy za pomocą wrzątku, i w każdym układamy plastry ogórków. Robimy to dość ciasno.
Teraz pora na zalewę. Wszystkie składniki (oprócz octu) wkładamy do garnka dotujemy tak długo, aż cały cukier dokładnie się rozpuści. Na koniec dolewamy ocet – zagotowujemy i na małym ogniu podgotowujemy jeszcze około 5 minut.
Później odcedzamy zalewę i wlewamy ją do słoików. Wszystkie ogórki muszą być nią dokładnie przykryte.
Zakręcamy mocno słoiki i pasteryzujemy. Tak przygotowane ogórki można zajadać prosto ze słoika, lub wykorzystać je jako dodatek do kanapek czy dań obiadowych. Smacznego.