ogórki z pieprzem w słoiku
canva.com

Ogórki z pieprzem ziołowym – sprawdzony przepis babci

Lubisz mieć przygotowane małe co nieco na zimę? Jeśli kochasz domowe przetwory, to koniecznie musisz dołączyć do swojej kolekcji ogórki z pieprzem ziołowym. Przygotujesz je w bardzo prosty sposób, a staną się pysznym dodatkiem do przeróżnych dań i to nie tylko mięsnych. Te ogórki nadają się również do sałatek, czy jako warzywna akcent w przypadku kanapek. Jak je wykonać? Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis babci.
Reklama

Ogórki z pieprzem ziołowym – składniki

W tym przepisie fajne jest to, że możemy wykorzystać nie tylko malutkie ogóreczki, ale również te nieco przerośnięte. Co będzie nam potrzebne do ich przygotowania?

  • Około 8 kilogramów ogórków
  • 4 szklanki octu
  • 4 szklanki drobnego cukru
  • 2 kilogramy białej cebuli
  • Szklanka dobrej jakości oleju
  • 2 garście soli
  • 4 opakowania z pieprzem ziołowym

No i w zasadzie to wszystko. Pora wziąć się do roboty.

ogórki
canva.com

Ogórki z pieprzem ziołowym – jak zrobić?

Zdecydowanie najmniej przyjemnym momentem w trakcie przygotowywania ogórków z tego przepisu jest obieranie i krojenie cebuli.

Reklama

Niestety musimy to zrobić ręcznie, ponieważ nasza cebula powinna być pokrojona w talarki. Natomiast podobno są sposoby, dzięki którym zajmowanie się cebulą nie jest aż tak przykre – zero łez. Pomóc ma gwizdanie, dmuchanie, lub przygryzanie zapałki. My jeszcze nie testowaliśmy tych sposobów – ale może warto je sprawdzić?

Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy je w słupki – razem ze skórką.

Wkładamy je do miski – cebulę też – i dodajemy sól.

Mieszamy i odstawiamy na około 60 minut.

Następnie przekładamy ogórki i cebulę do słoików i dolewamy sok, który powstał w trakcie poprzedniej godziny.

Cukier, pieprz ziołowy i olej oraz ocet mieszamy. Dolewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy. Na drugi dzień już można jeść.

Takie ogórki świetnie sprawdzą się jako dodatek obiadowy, ale też jako element kanapki czy domowego burgera. Są też fajnym dodatkiem do mięsa z grilla albo do sałatek. Ale można je również chrupać prosto ze słoika.

Reklama
Autor - Monika Ludkiewicz
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ludkiewicz@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama