Usmażony omlet ze świeżymi ziołami podany na białym talerzu z dodatkiem sałatki
Canva.com

Omlet ze świeżymi ziołami — prosty, pyszny, idealny na lato

Omlet to smaczne i szybkie w przygotowaniu danie, które sprawdzi się jako śniadanie, ciepła przekąska w ciągu dnia oraz kolacja. Aby urozmaicić smak omletu, do jajek wystarczy dodać trochę świeżych ziół i aromatyczny posiłek gotowy. Polecamy przepis na pyszny omlet ze szczypiorkiem, szałwią i kolendrą!
Reklama

Omlety, czyli ciepłe dania ekspresowe!

Omlety to prawdziwy kulinarny klasyk. Możemy przygotowywać je na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Świetnie smakują omlety smażone jedynie z ubitych jajek, ale gdy dodamy do nich trochę przypraw, sera, wędliny, aromatycznych ziół, gotowanych lub podsmażonych warzyw albo grzybów, wówczas stają się naprawdę wykwintnym daniem. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut, dlatego omlety są doskonałym pomysłem na śniadanie na ciepło lub szybką kolację. Oto przepis na pyszny omlet ze szczypiorkiem, szałwią i kolendrą! 

Omlet ze świeżymi ziołami — składniki

  • 4 duże jajka

  • 50 ml mleka lub słodkiej śmietanki

  • 1 łyżka masła lub oliwy

  • 1 posiekana szalotka

  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej kolendry

  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej szałwii

  • sól i pieprz do smaku

Smażenie omletu - ścięte jajka podważamy drewnianą szpatułką
Canva.com

Jak usmażyć omlet z ziołami?

  1. Jajka wbijamy do miski, dolewamy mleko lub śmietankę i wszystko dokładnie ubijamy, aby omlet był puszysty. Doprawiamy solą i pieprzem. 

  2. Szczypiorek, szałwię i kolendrę płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie zioła siekamy według uznania i wsypujemy do roztrzepanych jajek z mlekiem

  3. Szalotkę siekamy w drobną kostkę.

  4. Na większej patelni rozgrzewamy oliwę lub masło. Na ciepły tłuszcz wrzucamy posiekaną szalotkę i smażymy, aż będzie szklista.

  5. Teraz na patelnię wylewamy przygotowane wcześniej jajka z ziołami

  6. Omlet smażymy na średnim ogniu. Kiedy masa zacznie się ścinać, delikatnie mieszamy ją drewnianą lub silikonową szpatułką, aby powstały duże kawałki. Kiedy jajka będą zupełnie ścięte, omlet jest gotowy do podania.

Z czym podajemy omlet?

Do omletu ze szczypiorkiem, szałwią i kolendrą możemy podać sałatkę ze świeżych pomidorów, zieloną sałatę z sosem winegret lub tradycyjną mizerię oraz plasterki wędzonego łososia. 

Omlet podany z zieloną sałatą oraz pomidorkami
Canva.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama