Omlet ze szparagami
Canva.com

Rozkoszny omlet ze szparagami i wędzonym łososiem. Kulinarna uczta!

Delikatny omlet ze szparagami i łososiem to doskonała propozycja na śniadanie, jak i obiad. Rozkoszny smak i aromat będzie unosił się w całym domu, a wasze kubki po prostu oszaleją. Dzielimy się dziś z wami sprawdzonym przepisem na rozkosznego omleta - to prawdziwa uczta!
Reklama

Szparagi w połączeniu z wędzonym łososiem sprytnie ukryte w delikatnym omlecie to wyjątkowe połączenie smaków, które idealnie sprawdzi się na lekkie śniadanie w lecie.

Szparagi i łosoś - witaminowa mieszanka

Omlet ze szparagami
Canva.com

Szparagi są pełne witamin oraz składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Znajdziemy w nich przede wszystkim sporo witaminy K oraz kwasu foliowego. To wręcz idealne warzywo w diecie dla osób, które mają problemy ze skórą.

Reklama

W składzie znajdziemy także miedź, selen, fosfor, mangan, cynk, żelazo, potas, magnez i wapń.

Mięso łososia jest natomiast bogate w witaminy z grupy B, a także A i E. To źródło fosforu, żelaza, magnezu, cynku oraz fluoru.

Przepis na idealnego omleta ze szparagami

Omlet ze szparagami
Canva.com
Reklama

Do przygotowania pysznego omleta z dodatkami potrzebujemy:

  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 1 łyżka masła
  • 3 duże jajka
  • 5 łyżek mleka
  • 100 g łososia wędzonego
  • 50 g sera gorgonzola (lub brie, camembert)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • świeży koperek

Szparagi myjemy i kroimy ukośnie na połówki. Pamiętajmy, aby główki zostawić w całości. Wrzucamy je do lekko osolonej wody i gotujemy przez 2 minuty. W osobnej misce roztrzepujemy jajko z mlekiem, sól oraz pieprzem. Dodajemy do tego ugotowane szparagi, łososia wędzonego i kosteczkę gorgonzoli.

W międzyczasie na patelni rozprowadzamy łyżkę masła i podgrzewamy je na małym ogniu. Dodajemy masę jajeczną i wrzucamy pomidorki koktajlowe. Podgrzewamy całą masę przez 5 minut, aż się zetnie. Jeśli chcemy przygotować omlet w piekarniku, to możemy wstawić patelnię na 180 stopni Celsjusza na około 3 minuty. Gotowy omlet możemy posypać kolorowym pieprzem, koperkiem lub szczypiorkiem.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama