Orzeźwiające arbuzy można stosować w diecie odchudzającej. Jakie mają właściwości i ile ma kalorii?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pełen witamin i składników odżywczych
Arbuz to owoc, który składa się z nasion i miąższu arbuza. Jest znany z wielu korzyści zdrowotnych. Jest doskonałym źródłem witaminy C, a także doskonałym źródłem błonnika. To również dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Nasiona arbuza są bogate w białko i żelazo. Arbuz to świetna przekąska przed lub po treningu, ponieważ ma niską kaloryczność i wysoką zawartość wody.
Arbuz to świetna przekąska dla każdego, zwłaszcza sportowców. Jest bogaty w witaminę C i działa chłodząco na organizm. Zawiera rodzaj cukru zwanego fruktozą, który pomaga spalić tłuszcz i zmniejszyć stan zapalny w organizmie. Ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie spowoduje wzrostu poziomu cukru we krwi, co czyni go dobrą przekąską dla diabetyków. Owoc zawiera również likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga chronić organizm przed wolnymi rodnikami i rakiem.
Samo zdrowie bez kalorii
Jest to niskokaloryczny owoc o wysokiej zawartości wody, który jest pełen składników odżywczych. To świetny sposób na nawodnienie i ugaszenie pragnienia. Jeśli chodzi o dietę, arbuz może być dobrym wyborem, ponieważ ma bardzo mało kalorii i zawiera około 95% wody.
Arbuz jest również dobrym owocem do spożycia przed snem, ponieważ zawiera melatoninę, która może pomóc nam lepiej spać, a rano obudzimy się wypoczęci i pełni wigoru. Nasiona arbuza są doskonałym źródłem wapnia, magnezu i potasu. Zawierają również likopen, który jest czerwono-pomarańczowym pigmentem, który znajduje się także w pomidorach. 100 g arbuza ma około 30 kcal.