Wątróbka z jabłkami na talerzu.
Canva

Gorzka wątróbka? Zastosuj ten trik, a będzie idealna

Masz wrażenie, że wątróbka nie wychodzi, tak jak powinna, mięso ma zbyt gorzki smak? Wypróbuj metodę naszych babć. Zobacz też, jak przygotować najlepszą wątróbkę z jabłkami, na pewno pokochasz ten przepis.
Reklama

Ten trik sprawi, że wątróbka będzie obłędna

Musisz wymoczyć wcześniej wątróbkę w mleku przez kilka godzin. Uda Ci się uzyskać wyjątkowy smak.

Składniki na wątróbkę z jabłkiem

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 cebule
  • 3 jabłka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • mąka
Surowa wątróbka przed przygotowaniem.
Canva

Jak krok po kroku zrobić wątróbkę z jabłkiem

  1. Wątróbkę umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i oczyść z błon.
  2. Zalej mięso mlekiem i schowaj do lodówki na parę godzin.
  3. Cebulę pokrój w piórka, a jabłka na podłużne plasterki.
  4. Wyjmij mięso z lodówki, osusz.
  5. Zeszklij cebulę na patelni, dodaj na chwilę jabłka.
  6. Zdejmij cebulę z jabłkami, oczyść patelnię, dodaj olej.
  7. Oprósz wątróbkę mąką. Podsmaż.
  8. Połącz mięso z cebulą, jabłkami.
  9. Dodaj sól, pieprz. Wymieszaj wszystko, wyłącz patelnię.

Z czym podawać wątróbkę z jabłkiem

Takie mięso najlepiej smakuje z gotowanymi lub smażonymi ziemniakami. To idealne połączenie.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama