Jarosław Kaczyński w Sejmie
ANDRZEJ IWANCZUK/REPORTER

Ulubiony schabowy Kaczyńskiego. Znamy przepis na kotlet prezesa

Przejdź do galerii zdjęć
Nie od dziś wiadomo, że prezes PiS jest fanem tradycyjnych polskich dań, a na jego stole króluje schabowy z ziemniaczkami. Jarosław Kaczyński szczególnie upodobał sobie bar „Farszem nadziano”, który niestety zbankrutował wskutek wysokiej inflacji. Okazuje się jednak, że ochroniarze prezesa PiS niemal codziennie przychodzili do baru, bo prezes pokochał przyrządzanego tutaj schabowego. Jaki jest przepis na ukochane danie prezesa?
Reklama

Ulubiony schabowy w barze "Farszem nadziano"

Chociaż bar "Farszem nadziano" już nie istnieje, nadal jest o nim głośno z powodu serwowanego tam "kotleta prezesa". Restauracja mieściła się przy Al. Jerozolimskich w Warszawie, nieopodal siedziby partii rządzącej Prawo i Sprawiedliwość i serwowała tradycyjne polskie dania. Lokal szczególnie upodobał sobie Jarosław Kaczyński, a właściwie jego ochroniarze, którzy niemal codziennie składali zamówienie na tradycyjnego schabowego z ziemniaczkami i kapustą zasmażaną lub buraczkami. Danie pokochał prezes PiS, który nie wyobrażał sobie obiadu bez ulubionej potrawy.

Reklama

Jarosław Kaczyński miał bardzo rygorystyczne wymagania odnośnie serwowanego dania i kiedy pewnego dnia na jego stół trafił schabowy z ryżem zamiast ziemniakami — prezes natychmiast zażądał zmiany. Potrawa musiała zostać poprawiona.

Z racji tajemniczego przepisu na perfekcyjny schabowy, który smakuje prezesowi, głośno zrobiło się o pani Halinie - 70-letniej kucharce, która przyrządzała ulubione danie prezesa.

Kotlet schabowy z warzywami, cytryną i jajkiem.
Canva

Jaki jest przepis na schabowy Kaczyńskiego?

Cała Polska chciała się dowiedzieć, jakiego kotleta jada prezes PiS. Pewnego dnia kucharka — pani Halina zdradziła przepis na tajemniczego schabowego.

Normalnie rozwijam, przyprawiam pieprzem, solą, przyprawą do mięsa wieprzowego. Potem jajko, panierka, smalec i na patelnię. I smażymy, i przewracamy. Ważne, żeby był chrupiący, żeby nie był spalony, no i przede wszystkim, żeby smakował - powiedziała w mediach.
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: Kotlety z kalafiora
Autor - Kamil Wroński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.wronski@styl.fm
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama