Takie knedle robiła babcia! Dodaj jeden składnik do mąki, a wyjdą idealne!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Knedle — przepis idealny?
Tak naprawdę nie ma tu byt dużo różnych wersji przepisów. Jedną z ciekawych modyfikacji jest dodanie do mąki pszennej odrobiny mąki ziemniaczanej. Zmienia to smak i konsystencję ciasta.
W jednej z tradycyjnych receptur radzi się, żeby nie usuwać pestek ze śliwek, dzięki czemu knedle nie będą się rozpadać. Jednak naszym zdaniem, lepiej usunąć pestkę z owocu.
Knedle ze śliwkami — potrzebne składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 0,5 a nawet 3/4 szklanki mąk pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g śliwek
- trochę soli
Knedle — przepis babci
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj.
- Ciepłe ziemniaki połącz z mlekiem, pognieć dokładnie, a potem poczekaj, aż wystygną.
- Umyj śliwki i wyjmij z nich pestki — nie przekrawaj owoców do końca, niech będą częściowo złączone.
- Rozbij jajko i połącz je z ziemniakami.
- Obie mąki wymieszaj z solą, dodaj do jajka i ziemniaków.
- Ciasto jest prawie gotowe! Musisz je pozagniatać.
- Odrywaj fragmenty masy z ciasta i obtaczaj w nich śliwki.
- Zagotuj wodę.
- Wrzuć knedel do wrzącej wody.
- Zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką, kiedy knedle wypłyną, zostaw je we wrzątku 3-5 minut.
- Ostrożnie wyjmij knedle.
Z czym podawać knedle
To danie jest bardzo smaczne z bułką tartą zarumienioną na maśle lub maśle klarowanym. Trzeba rozpuścić tłuszcz na rozgrzanej patelni, a potem szybko przesmażyć bułkę tartą, aż nabierze pięknej, złocistej barwy.
Możesz też serwować knedle razem ze śmietaną, kwaśną lub słodką.
Idealnym dodatkiem jest też cukier albo cukier puder. Najsmaczniejsze jest za to chyba połączenie smażonej bułki tartej z cukrem.