pasztet z królika
canva.com

Pasztet z królika - najdelikatniejszy z pasztetów!

Pasztet z królika to wspaniała alternatywa dla tradycyjnego pasztetu wieprzowego. Jest lżejszy i bardziej delikatny w smaku, a jednocześnie bogaty w składniki odżywcze. Przygotowanie pasztetu z królika wcale nie jest trudne, a efekt końcowy z pewnością zadowoli najwybredniejszych smakoszy.
Reklama

Przepis na pasztet z królika

Oto nasz sprawdzony i prosty przepis na pasztet z królika.

Składniki:

  • 1 królik (około 1 kg mięsa)
  • 250 g wątróbki drobiowej
  • 0,5 kg boczku
  • 4 jajka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 marchewki
  • Kawałek selera
  • Kawałek pora
  • 2 cebule
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 owoce jałowca
  • 1 łyżka masła
  • Majeranek
  • Papryka słodka
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • 5 łyżek bułki tartej
  • Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy i bułka tarta do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Królika umyj, wyfiletuj i pokrój w mniejsze kawałki. Wątróbkę i boczek również pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Marchewkę, pietruszkę, seler i por obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka.
  3. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę, dodaj pozostałe warzywa i smaż przez kilka minut.
  4. Do warzyw dodaj mięso królika, wątróbkę i boczek. Całość smaż razem, aż mięso zmięknie.
  5. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca, majeranek, paprykę słodką, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Smaż jeszcze przez kilka minut.
  6. Zdejmij patelnię z ognia i ostudź.
  7. Całość dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa
  8. Do mięsa dodaj bułkę tartą i jajka. Wymieszaj dokładnie.
  9. Formę na pasztet wysmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą i wypełnij masą mięsną.
  10. Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 1 godzinę.
pasztet z królika
canva.com

Pasztet z królika - jakie wartości odżywcze ma ten przysmak?

Reklama

Królik to mięso bogate w białko, witaminy oraz składniki mineralne, takie jak żelazo, fosfor i magnez. Wątróbka drobiowa jest źródłem witaminy A, która wpływa na wzrok, a także witaminy B12, potrzebnej do produkcji czerwonych krwinek. Boczek natomiast to mięso tłuste, które dostarcza cennych kwasów tłuszczowych, a także witaminy B1, B2 i B6.

Z uwagi na niską zawartość tłuszczu, pasztet z królika to danie idealne dla osób, które zwracają uwagę na swoją dietę i dbają o linię.

Jak podawać pasztet z królika?

Pasztet z królika to danie, które można podawać na wiele sposobów. Najprościej smakuje na kromce chleba, ale można go również podawać na ciepło z ziemniakami i surówką, lub na zimno jako przekąskę na przyjęciach. Bardzo dobrze smakuje z ziołowym sosem lub konfiturą z czerwonych owoców. Pasztet z królika można również zamrozić i przechowywać w zamrażarce przez kilka tygodni, dzięki czemu zawsze mamy pod ręką pyszny i zdrowy przysmak.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama