sos miodowo-musztardowy
canva.com

Sos musztardowo-miodowy gwarancją kulinarnego sukcesu!

Jednym z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dressingów jest sos musztardowo-miodowy. Słodko-pikantny smak wzbogaca każde danie. To bardzo prosty i szybki w przygotowaniu sos, który z powodzeniem można wykorzystać jako dodatek do sałatek, mięs czy ryb.
Reklama

Składniki:

  • 4 łyżeczki musztardy Dijon lub musztardy Delikatesowej
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 3 łyżki śmietany gęstej lub gestego jogurtu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić sos musztardowo-miodowy krok po kroku:

  1. W małej misce wymieszaj dokładnie musztardę, miód i oliwę z oliwek.
  2. Dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny (opcjonalnie) i energicznie wymieszaj składniki.
  3. W oddzielnej misce wymieszaj dokładnie śmietanę, ocet jabłkowy, czosnek i przyprawy.
  4. Połącz obie mieszanki i wymieszaj dokładnie.
  5. Wstaw sos do lodówki na około 30 minut, aby składniki dobrze się połączyły i sos był chłodny.

Sos musztardowo-miodowy można modyfikować, dodając do niego inne składniki, takie jak: jogurt grecki, posiekane zioła, chrzan, orzechy czy cebulę. Można też zastąpić oliwę z oliwek olejem rzepakowym lub słonecznikowym.

sos miodowo-musztardowy
canva.com

Jakie dania pasują do sosu musztardowo-miodowego?

Sos ten idealnie pasuje do:

Reklama
  • sałatek z pomidorami, ogórkami, rukolą i serem feta
  • grillowanego kurczaka
  • kotletów mielonych
  • ryb smażonych na patelni
  • jako sos do mięs

Dresingowe ABC

Czy sos musztardowo-miodowy jest kaloryczny?

Sos musztardowo-miodowy zawiera cukier, ale dzięki dodatkowi musztardy i cytryny ma bardzo niski indeks glikemiczny. Warto jednak pamiętać, że w zależności od proporcji składników, wartość kaloryczna sosu może się różnić.

Jak długo można przechowywać sos musztardowo-miodowy?

Przechowywany w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, sos musztardowo-miodowy może pozostać świeży przez kilka dni.

Jakie są zalety jedzenia musztardy?

Musztarda jest bogata w antyoksydanty, przeciwutleniacze i kwasy tłuszczowe omega-3. Pomaga w trawieniu tłuszczów i białek, a także jest doskonałym źródłem witaminy C i witamin z grupy B.

Jakie są zalety jedzenia miodu?

Miód jest źródłem naturalnych antybiotyków, przeciwutleniaczy i minerałów, takich jak żelazo i wapń. Pomaga w walce z chorobami i infekcjami, a także wzmacnia układ odpornościowy.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama