Penne alla vodka
Canva.com

Penne alla vodka, czyli ulubione danie celebrytek. Jest #fit i ma zaskakujący smak!

Penne alla vodka to tradycyjny przepis, który przed laty był bardzo popularny we Włoszech. Dziś małymi kroczkami wraca do łask, a że jest bardzo prosty w przygotowaniu, każdy może szybko przekonać się o wyjątkowości tego przepisu. Jak go przygotować? Poniżej znajduje się przepis na dwie porcje.
Reklama

Składniki:

  • 250g makaronu penne
  • Pół szklanki wódki
  • Pół szklanki śmietanki 30%
  • Pół szklanki passaty pomidorowej
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki parmezanu
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami znajdującymi się na opakowaniu.
  2. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Rozgrzej na dużej patelni masło i olej, a następie zeszklij warzywa.
  3. Dodaj na patelnię wódkę i duś wszystko razem aż odparuje. Po tym czasie dodaj na patelnię passatę pomidorową i pozostaw ją na gazie przez dziesięć minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Dodaj do sosu śmietankę oraz przyprawy. Jeśli sos jest zbyt rzadki, zaczekaj aż lekko odparuje.
  5. Wymieszaj sos z makaronem, wyłóż na talerze, a każdą porcję posyp parmezanem i posiekaną bazylią.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama