Lasagne z tuńczykiem w szklanym naczyniu do zapiekania
canva.com

Lasagne z tuńczykiem, która zaskoczy wszystkich!

Lasagne to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. W wersji klasycznej przygotowuje się ją z mięsem mielonym, ale można też z powodzeniem zastąpić je tuńczykiem. Lasagne z tuńczykiem to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny.
Reklama

Przepis na lasagne z tuńczykiem

Składniki

  • 12 płatów makaronu lasagne
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • 100 g sera żółtego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
  4. W rondlu rozgrzej masło i dodaj cebulę oraz czosnek. Smaż przez około 5 minut, aż zmiękną.
  5. Dodaj tuńczyka wraz z sosem z puszki i smaż przez kolejne 5 minut.
  6. Dodaj mąkę i mieszaj przez około minutę.
  7. Stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
  8. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  9. W żaroodpornym naczyniu ułóż warstwę makaronu, następnie warstwę sosu z tuńczyka i tak na przemian, aż składniki się skończą.
  10. Na wierzchu posyp serem żółtym.
  11. Piecz w piekarniku przez około 30 minut, aż ser się rozpuści i zrumieni.
Porcja lasagne z tuńczykiem na białym talerzyku
canva.com

Jak podawać

Reklama

Lasagne z tuńczykiem najlepiej podawać na ciepło, posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki lub bazylią. Można też dodać do niej ulubione warzywa, takie jak papryka czy cukinia.

Porady dotyczące przygotowania lasagne z tuńczykiem

  • Makaron lasagne najlepiej gotować w osolonej wodzie przez około 8-10 minut.
  • Sos z tuńczyka można wzbogacić o ulubione przyprawy, takie jak oregano czy bazylia.
  • Lasagne z tuńczykiem można przechowywać w lodówce przez około 2-3 dni.
Lasagne z tuńczykiem w naczyniu do zapiekania
canva.com

Lasagne z twistem

Lasagne z tuńczykiem to pyszna i sycąca propozycja na obiad dla całej rodziny. Przygotowanie jej jest proste, a składniki łatwo dostępne. Można też eksperymentować z dodatkami, takimi jak ulubione warzywa czy przyprawy.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama