Pesto szpinakowe z makaronem w misce
Canva.com

Pesto ze szpinaku. Z czym smakuje najlepiej? Nie tylko jest dobre na grzankach

Pyszne pesto ze szpinaku kusi pięknym zielonym kolorem i aromatem dodanego do niego czosnku oraz lekką orzechową nutką zapewnianą przez dodatek orzechów laskowych bądź nerkowców. Z czym jednak podać ten sos, by go nie zepsuć i nie stracić smaku, jaki udało się osiągnąć?
Reklama

Pesto jest jednym z takich prostszych i szybszych do wykonania kremowych sosów, pasujących do makaronów, ryżu, a nawet i ziemniaków. Wystarczy dobrać odpowiednie składniki, umieścić je razem w blenderze, dolać do nich większą ilość oleju i doprawić do smaku.

Do jakiego makaronu pasuje pesto szpinakowe?

Pesto szpinakowe w słoiczku
Canva.com

Bez dwóch zdań każdy rodzaj pesto, w tym i pesto szpinakowe, najlepiej komponuje się jako gęsty kremowy sos do makaronów. Gatunek makaronu nie ma znaczenia. Pesto łączone jest na ogół z makaronem typu penne, ale jeśli ktoś tylko ma na to ochotę, śmiało może dodać je do świderków, muszelek, kokardek, a nawet i makaronu spaghetti.

Reklama

W kuchni ma się naprawdę dużą dowolność. Opcjonalnie makaron może zostać zastąpiony ryżem, kaszą czy nawet ziemniakami, a bywa i tak, że zielonym pesto smaruje się grzanki, tosty lub nawet zwykłe pieczywo, by potraktować je niczym masło albo serek do smarowania, a następnie na górze umieścić jajko sadzone i dowolne warzywa, przygotowując smakowitą i wartościową przekąskę.

Jaki ser pasuje do pesto?

W przypadku gdy postawiło się jednak na klasyczne wykorzystanie zielonego pesto i połączyło się je z makaronem, warto zadbać o to, by danie nie było aż tak "gołe" i puste, poprzez doprawienie go i dopełnienie odpowiednimi dodatkami.

Reklama

Do pesto wspaniale pasują różnego rodzaju sery. Najlepiej sprawdzi się parmezan albo ser typu grana padano, opcjonalnie można też użyć mozzarelli, najlepiej startej na wiórki, wspaniale rozpuszczającej się pod wpływem ciepła ugotowanego na świeżo makaronu. Domowe pesto może być wykorzystane do przygotowywania obiadów oraz kolacji. Smakuje wybornie i na ciepło, i na zimno. Naprawdę niewiele trzeba, by przygotować z niego coś smacznego.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama