canva.com
Gołąbki z młodej kapusty: TEN trik zaoszczędzi Ci dużo czasu!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jeśli szukasz przepisu na smaczne i zdrowe danie, które sprawi, że cała rodzina będzie zadowolona, to gołąbki z młodej kapusty na pewno Cię nie zawiodą. To jedno z ulubionych dań polskiej kuchni, które idealnie sprawdza się na obiad, ale również na kolację czy imprezę ze znajomymi.
Reklama
Jak przygotować młodą kapustę do gołąbków
Przygotowanie młodej kapusty do gołąbków może być czasochłonne, ale dzięki kilku prostym krokom zrobisz to szybko i sprawnie:
- Zdejmij górną warstwę liści z kapusty.
- Użyj noża, aby usunąć głąb kapusty, ale nie przesadzaj, aby liście nie rozpadły się.
- Kapustę sparz w gorącej wodzie przez kilka minut, a następnie schłodź w zimnej. W ten sposób liście będą miękkie i łatwiejsze do zawijania.
Jak przygotować farsz do gołąbków z młodej kapusty
Przygotowanie farszu jest kluczowe dla smaku Twoich gołąbków. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci przygotować idealny farsz:
- Do mięsa mielonego dodaj ugotowany ryż lub kaszę pęczak, aby farsz był bardziej sycący.
- Dodaj jajko, aby farsz był bardziej zwarty.
- Posiekaj cebulę i dodaj do farszu. Cebula nada mu smaku i aromatu.
- Dodaj przyprawy do smaku. Najlepiej użyj soli, pieprzu i majeranku.
Jak zawinąć gołąbki z młodej kapusty
Reklama
Zawijanie gołąbków z młodej kapusty może wydawać się trudne, ale z kilkoma wskazówkami na pewno sobie poradzisz:
- Na każdy liść kapusty nałóż łyżkę farszu.
- Zawijaj liść kapusty od strony góry do dołu.
- Przytrzymaj liść kapusty na bokach i zawiń gołąbek.
- Ułóż gołąbki w garnku lub na blasze do pieczenia.
canva.com
Przepis na gołąbki z młodej kapusty
Składniki:- 1 duża młoda kapusta
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- garść suszonego majeranku
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 2 szklanki wody lub bulionu
- Przygotuj młodą kapustę - usuń głąb, sparz liście w gorącej wodzie, a następnie schłodź w zimnej wodzie.
- Ugotuj ryż i odstaw na bok.
- Posiekaj cebulę.
- W dużej misce wymieszaj mięso mielone z ryżem, cebulą, solą, pieprzem i majerankiem.
- Napełnij każdy liść kapusty farszem i zawiń w gołąbka.
- Ułóż gołąbki w garnku lub na blasze do pieczenia.
- Zalej przecierem pomidorowym i wodą lub bulionem.
- Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny.
- Serwuj na ciepło z dodatkiem surówki.
Zobacz także
Kilka porad
- Jeśli farsz jest zbyt rzadki, dodaj więcej ugotowanego ryżu.
- Możesz także dodać pokrojone pieczarki lub marchew do farszu.
- Jeśli masz w lodówce pozostałości mięsa gotowanego lub duszonego, możesz je użyć jako dodatek do farszu, aby nadać mu intensywniejszego smaku.
- Możesz także dodać kilka pomidorów lub papryki do przecieru pomidorowego, aby dodać mu więcej smaku.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Karkówka z pieczarkami i cebulą : Doskonała!
Są potrawy, które kojarzą się z domowym, ciepłym obiadem. Jednym z takich dań jest karkówka z pieczarkami i cebulą. To połączenie mięsa, warzyw i przypraw sprawia, że danie to zawsze smakuje wyjątkowo. W tym artykule przedstawimy przepis na karkówkę z pieczarkami i cebulą oraz podpowiemy, jak podawać to danie i jakie porady warto wziąć pod uwagę podczas jego przygotowania.
Schab gotowany - hit!
Schab gotowany to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych dań mięsnych. Można go podawać na ciepło, na zimno, jako danie główne lub dodatek do sałatek i kanapek. W tym artykule przedstawimy przepis na schab gotowany oraz kilka porad, jak go podawać.
Pizza - bez wyrastania w ekspresowym tempie!
Czy wiesz, że można przygotować pyszną pizzę bez konieczności oczekiwania na wyrastanie ciasta? Tak, to możliwe! W tym artykule przedstawimy Ci przepis na pizzę bez wyrastania, a także podpowiemy, jak ją podawać i udzielimy kilku porad.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl