Pieczarki do podsmażenia i dodania do wigilijnych uszek z grzybami i pieczarkami.
Canva

Pieczarkowa sałatka z przepisu babci Jasi. Tak podawała ją na specjalne okazje

Pieczarki świetnie sprawdzają się w każdej sytuacji, a sałatki z ich dodatkiem nabierają wyjątkowego charakteru. Jak przygotować taki przysmak? W tym pomoże nam prosty przepis na pyszną sałatkę, w której najważniejszym składnikiem są marynowane pieczarki. Jak ją przygotować? To proste!
Reklama

Przygotowanie tego przysmaku jest bardzo proste – wystarczy pokroić wszystkie warzywa i jajka, połączyć je z kukurydzą, majonezem i musztardą, a na koniec doprawić odrobiną soli i pieprzu. Po starannym wymieszaniu otrzymamy sałatkę, która świetnie sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i w trakcie rodzinnych spotkań.

Składniki na pieczarkową sałatkę

  • 500 g pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 3 jajka, ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki, posiekanej

Jak zrobić sałatkę z pieczarek na Wielkanoc?

  1. Na patelni rozgrzej trochę oleju i smaż pieczarki, aż zmiękną i lekko się zarumienią. Odstaw do ostygnięcia.
  2. W misce wymieszaj majonez, jogurt, musztardę i miód.
  3. Dodaj do sosu cebulę i jajka, wymieszaj.
  4. Dodaj do sosu ostudzone pieczarki, wymieszaj.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Posyp sałatkę natką pietruszki przed podaniem.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama