Canva
Pieczarkowa sałatka z przepisu babci Jasi. Tak podawała ją na specjalne okazje
Do przeczytania w ok. 1 min.
Pieczarki świetnie sprawdzają się w każdej sytuacji, a sałatki z ich dodatkiem nabierają wyjątkowego charakteru. Jak przygotować taki przysmak? W tym pomoże nam prosty przepis na pyszną sałatkę, w której najważniejszym składnikiem są marynowane pieczarki. Jak ją przygotować? To proste!
Reklama
Przygotowanie tego przysmaku jest bardzo proste – wystarczy pokroić wszystkie warzywa i jajka, połączyć je z kukurydzą, majonezem i musztardą, a na koniec doprawić odrobiną soli i pieprzu. Po starannym wymieszaniu otrzymamy sałatkę, która świetnie sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i w trakcie rodzinnych spotkań.
Składniki na pieczarkową sałatkę
- 500 g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 3 jajka, ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz do smaku
- kilka gałązek świeżej natki pietruszki, posiekanej
Jak zrobić sałatkę z pieczarek na Wielkanoc?
- Na patelni rozgrzej trochę oleju i smaż pieczarki, aż zmiękną i lekko się zarumienią. Odstaw do ostygnięcia.
- W misce wymieszaj majonez, jogurt, musztardę i miód.
- Dodaj do sosu cebulę i jajka, wymieszaj.
- Dodaj do sosu ostudzone pieczarki, wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Posyp sałatkę natką pietruszki przed podaniem.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Pieczarki portobello po grecku. Sekret tkwi w dobrych składnikach [PRZEPIS]
Chociaż pieczarki kojarzymy przede wszystkim z małymi grzybami używanymi najczęściej do zapiekanek lub farszu, to jednak szczególnie warto przyjrzeć się gatunkowi portobello - to pieczarki sporego rozmiaru, o wyjątkowym smaku i aromacie. Przygotujemy je na wiele sposobów, tym najpopularniejszym jest podanie pieczarek z różnorodnymi rodzajami farszu.
Sałatka cezar Magdy Gessler - co zrobiła inaczej?
Przedstawiamy profesjonalny przepis na sałatkę cezar według Magdy Gessler, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Sałatka cezar to klasyczne danie, które zyskało popularność na całym świecie. Oto jak przygotować sałatkę cezar w sposób profesjonalny, ale przyjazny dla domowych kucharzy.
Strogonow z wieprzowiny i pieczarek jak marzenie!
Strogonow z wieprzowiny i pieczarek to popularne danie, które zachwyci nie tylko smakoszy kuchni polskiej, ale również miłośników potraw mięsnych. Oto nasz przepis na smaczny i aromatyczny strogonow, który z pewnością zadowoli każde podniebienie.
Reklama
Reklama
Najczęściej czytane
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl