Canva
Pieczarkowa sałatka z przepisu babci Jasi. Tak podawała ją na specjalne okazje
Do przeczytania w ok. 1 min.
Pieczarki świetnie sprawdzają się w każdej sytuacji, a sałatki z ich dodatkiem nabierają wyjątkowego charakteru. Jak przygotować taki przysmak? W tym pomoże nam prosty przepis na pyszną sałatkę, w której najważniejszym składnikiem są marynowane pieczarki. Jak ją przygotować? To proste!
Reklama
Przygotowanie tego przysmaku jest bardzo proste – wystarczy pokroić wszystkie warzywa i jajka, połączyć je z kukurydzą, majonezem i musztardą, a na koniec doprawić odrobiną soli i pieprzu. Po starannym wymieszaniu otrzymamy sałatkę, która świetnie sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i w trakcie rodzinnych spotkań.
Składniki na pieczarkową sałatkę
- 500 g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 3 jajka, ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz do smaku
- kilka gałązek świeżej natki pietruszki, posiekanej
Jak zrobić sałatkę z pieczarek na Wielkanoc?
- Na patelni rozgrzej trochę oleju i smaż pieczarki, aż zmiękną i lekko się zarumienią. Odstaw do ostygnięcia.
- W misce wymieszaj majonez, jogurt, musztardę i miód.
- Dodaj do sosu cebulę i jajka, wymieszaj.
- Dodaj do sosu ostudzone pieczarki, wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Posyp sałatkę natką pietruszki przed podaniem.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Tabbouleh - zdrowa, smaczna i łatwa sałatka, którą pokochasz
Tabbouleh to orzeźwiająca sałatka, której historia zaczęła się w Libanie, a z czasem stała się rozpoznawalna na całym Bliskim Wschodzie i w Europie. Nazwa tabbouleh wywodzi się z języka arabskiego i ma związek ze słowem „taabil”, które oznacza coś przyprawionego. Potrawa ta znana jest jeszcze od czasów starożytnych, chociaż dzisiejszy przepis na tabbouleh uległ sporym modyfikacjom.
Sałatka z burratą - odkryj tajemnice włoskiej kuchni
Jeśli szukasz pomysłu na lekkie, orzeźwiające i pełne smaku danie, to sałatka z burratą będzie idealnym wyborem. Ta włoska przekąska, składająca się z kremowego sera burrata, świeżych pomidorków koktajlowych, aromatycznego oregano i oliwy extra virgin, z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. W tym artykule znajdziesz przepis na sałatkę z burratą, jak ją podawać oraz kilka porad, które pomogą Ci w przygotowaniu tego wyjątkowego dania.
Sałatka z sałaty lodowej - prosta i pyszna
Sałatka z sałaty lodowej to idealne danie na letnie dni. Świeża, chrupiąca sałata lodowa w połączeniu z innymi smakowymi składnikami tworzy doskonałą surówkę, która idealnie komponuje się z różnymi rodzajami obiadów. W tym artykule podzielimy się przepisem na sałatkę z sałaty lodowej, podpowiemy jak ją podawać oraz udzielimy kilku praktycznych porad.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl