Jabłka faszerowane na talerzu szklanym
Canva.com

Pieczone jabłka z zaskakującym farszem. Podaj je na niedzielny obiad!

Jabłka faszerowane to smaczne danie, które dostarcza organizmowi mnóstwo witamin. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 2 porcje.
Reklama

Składniki na jabłka faszerowane

  • 2 jabłka
  • 1 szklanka kapusty kiszonej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • Pół łyżeczki kminku
  • Pół łyżeczki pieprzu kolorowego

Sposób przygotowania faszerowanych jabłek kiszoną kapustą

Jabłka faszerowane w białej misce
Canva.com
  1. Kapustę przepłucz i powtórz tę czynność, jeśli wciąż jest za kwaśna. Następnie posiekaj ją drobno.
  2. Przełóż kapustę do garnka, zalej wodą i gotuj przez pół godziny. Następnie wylej większość wody, dodaj miód, kminek, olej i pieprz. Duś całość przez 15 minut.
  3. Odetnij górną część jabłek, wydrąż miąższ razem z pestkami. Ścianki wydrążonych jabłek powinny mieć około 1,5 centymetra grubości.
  4. Nakłuj jabłka w kilku miejscach, żeby nie pękły podczas pieczenia, i włóż do środka kapustę kiszoną z przyprawami i zakryj jabłka górną częścią.
  5. Jabłka ułóż na koszyku do gotowania na parze i pod przykryciem gotuj na parze przez 15 minut. Tak przyrządzone jabłka stanowią nietuzinkowy dodatek do dań mięsnych.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama