Rozgrzewająca owsianka z prażonym jabłkiem - ekspresowy przepis dla śpiochów
Do przeczytania w ok. 2 min.
Słodziutka owsianka z jabłkiem przełamuje konwenanse i udowadnia, że można żywić swój organizm wartościowymi produktami, jednocześnie nie odbierając sobie prawdziwej przyjemności z jedzenia.
Jak przygotować delikatną i słodką owsiankę na ciepło?
Dużym atutem tego dania jest prostota i to, jak szybko się je wykonuje. Wystarczy mieć dosłownie kilka wolnych minut, dlatego ten, kto wstanie dosłownie chwilę wcześniej niż normalnie, będzie w stanie przygotować sobie pełnowartościowe, zdrowe i ciepłe śniadanie. No to do dzieła! Duże jabłko najpierw pokroić w kostkę (ewentualnie obrać je ze skórki), przełożyć do małego garnka lub rondelka, zasypać sporą ilością cynamonu i zalać niewielką ilością wody, tak by lekko pokryć nią dno naczynia. Jeśli owsianka z prażonym jabłkiem ma być słodsza, wskazane będzie użycie łyżeczki erytrytolu lub ksylitolu i dodanie jej do owoców.
Jabłka podprażać przez pięć minut i gotowe przełożyć do miski. Do tego samego rondelka wsypać 50 gramów płatków owsianych i ugotować je normalnie na wodzie, mleku lub napoju roślinnym, po czym przełożyć do przygotowanych wcześniej jabłek i uzupełnić z wierzchu kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego (świetnie sprawdzi się naturalny skyr lub inny jogurt wysokobiałkowy, który zapewni owsiance dodatek protein). Około 15 gramów orzechów brazylijskich pokroić nożem w mniejsze kawałki i posypać nimi owsiankę z wierzchu.
Dla uzyskania jeszcze lepszego i ciekawszego smaku, można dodać do niej odrobinę dżemu truskawkowego lub dżemu malinowego.
Rozgrzewająca owsianka to znakomity pomysł na to, by dobrze zacząć chłodny ponury dzień. Wszystkie składniki użyte do jej wykonania zapewnią organizmowi dużą dawkę energii i pozwolą mu znakomicie funkcjonować aż do południa, gdy nadejdzie pora na drugie śniadanie lub lunch.