Pijesz o poranku siemię lniane? Jeśli nie, to natychmiast zacznij!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Różne problemy żołądkowe są niestety coraz częściej spotykane i diagnozowane. Nie pomaga przy nich dieta oparta na produktach sztucznych i przetworzonych, których w tym momencie ciężko się jednak unika, skoro nawet owoce i warzywa, uchodzące niegdyś za najlepsze, najbardziej naturalne i najzdrowsze, są teraz mocno pryskane i przez to stają się źródłem szkodliwych chemikaliów.
Zaparzane i namaczane nasiona lnu wykorzystywano do łagodzenia dolegliwości żołądkowych już wiele lat temu.
Są one produktem słynącym z korzystnej zawartości zróżnicowanych składników odżywczych oraz wielu ciekawych właściwości, łączących się przede wszystkim z działaniem układu pokarmowego, a zwłaszcza jego górnego odcinka, czyli żołądka. Regularnie spożywane siemię lniane jest w stanie zadbać o prawidłowość wszelakich procesów trawiennych.
Chroni ono przed niestrawnością i może też poradzić sobie z nieprzyjemnymi symptomami występującymi po zjedzeniu czegoś ciężkiego i wysokokalorycznego, dlatego czasami warto się nim poratować, gdy np. spożyje się za dużo i jest się ociężałym. Siemię lniane na żołądek działa też osłonowo.
Cenny probiotyk
Jest niczym drogocenny prebiotyk, który rzeczywiście powinien być przyjmowany wraz z antybiotykiem w celu zabezpieczenia żołądka i reszty układu pokarmowego przed szkodliwym działaniem leków. Siemię radzi sobie z bólami nadbrzusza, wzdęciami, a nawet refluksem. Może być łączone z większością leków, dlatego często staje się tym dodatkowym elementem kuracji, który tylko wspomaga jej terapeutyczne i lecznicze działanie.
Co ciekawe dla niektórych nasiona lnu stały się też narzędziem pomagającym w uzyskiwaniu szczupłej wagi, albowiem przyczyniają się one do szybszego pozbywania się zalegających w układzie pokarmowym pokarmów. Siemię lniane ma w sobie dużo błonnika. Składnik ten reguluje poziom apetytu i zwiększa poziom nasycenia odczuwany po posiłku.