Omlet
Canva.com

Pomysł na lunchbox: fit omlety z pastą warzywno-serową. Zrobisz je w 30 minut!

Jajka są produktem, który wiele osób wykorzystuje podczas śniadania. Najprostszym, co można z nich zrobić, to jajecznica, niektórzy — mając taką możliwość — czynią z nich składnik szakszuki, jednak to nie wszystko, co można z nimi zrobić. Zaskakującym połączeniem będą omlety z pastą warzywno-serową — niecodzienne, ale smaczne i pożywne. Do tego ich smak na długo pozostanie w pamięci.
Reklama

Omlety w nowej odsłonie

Najbardziej znaną postacią omletów są te tradycyjne — wyglądające niczym naleśniki. Coraz częściej jednak nie składają się jedynie z jajek, ale też warzyw, przez co wzrasta ich wartość odżywcza. W przypadku, gdy taka wersja również staje się zbyt monotonna, można zabawić się i podać je w formie pasków wraz z warzywną pastą. Jej przygotowanie nie jest trudne, a pozwoli dostarczyć w diecie odpowiednią ilość białka, błonnika, witamin, minerałów i pierwiastków.

Składniki:

na omlety:

  • 8 jajek L
  • 2 łyżki drobno posiekanej mięty
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • po szczypcie chili i soli
  • masło

na pastę:

  • mała kapusta pekińska
  • 5-6 łodyg selera naciowego
  • kawałek pora
  • 25 dg sera półtłustego
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ⅓ łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • ½ pęczka szczypiorku
Przygotowanie
Omlet
Canva.com
  1. Jajka, ser i jogurt wyjąć z lodówki na godzinę przed przygotowaniem omletów — powinny mieć temperaturę pokojową. Szczypiorek opłukać, osuszyć, pokroić.
  2. Pasta: łodygi selera oczyścić z włókien, pokroić w plasterki. Por umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki. Kapustę pokroić w paseczki. Przygotowane warzywa posypać kolendrą i kurkumą, doprawić solą oraz pieprzem.
  3. Ser pokruszyć, połączyć z jogurtem. Wymieszać go z warzywami.
  4. Omlety: jajka roztrzepać, wymieszać z resztą składników. Usmażyć na maśle cztery omlety, lekko je ostudzić i pokroić w paski.
  5. Wyłożyć na ogrzany talerz połowę pasty i omlety. Dodać resztę pasty, posypać szczypiorkiem.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama